От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест

...
От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест
Коментари Харесай

От днес започват Великите пости

От през днешния ден за православния свят стартират Великденските пости, в чест на приближаващия „ Празник на празниците “ – Възкресение Христово. Те напомнят за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята.

Християнската черква назовава началото на Великденския пост Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отхвърлят от своите грехове, „ очистват се “ и се приближават до Исус Христос.

Великият пост е време за молитва и смирение. Продължава седем седмици и завършват ден преди Великден, който тази година се пада на 16 април.

Великденските пости стартират отчасти на Месни заговезни. От идващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните артикули. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни се заговява за последно с яйца, мляко и млечни артикули. И от понеделник стартира същинското постене.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се счита, че лишавайки се от блажна храна човек пречиства тялото и душата си. Не бива постенето да се схваща като механично отнемане от избран тип храна и питиета.

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за неприятните си действия, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.
През Великденския пост всяка седмица е отдадена на някакво събитие или на персона, чиито каузи приканват към примирение и смирение.
През първата седмица от поста рестриктивните мерки са по-строги, а богослуженията – по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се подготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се чества Тодоровден.

През втората седмица от Великия пост се празнува св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е отдадена на Светия Кръст, с цел да припомня на вярващите за страданията и гибелта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на св. Йоан Лествичник, написал съчинение за положителните каузи, които довеждат до Божия трон. В съботата от петата седмица се празнува Пресвета Богородица, а в неделята – преподобната Мария Египетска – ослепителен образец за смирение.

Съботата от шестата седмица на Великия пост – Лазаровден, е отдадена на възкресението на Лазар. Христос го извел от гроба и го върнал към живота.

Шестата неделя – Цветница или Връбница, е отдадена на тържественото влизане на Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!564ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 27.02.2023, 06:00
26.02.2023, 17:20
26.02.2023, 17:15
26.02.2023, 17:05
Последни публикации-27.02.2023, 07:00-27.02.2023, 06:00-26.02.2023, 17:20Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР