От днес всички ученици се връщат присъствено на училище, независимо

...
От днес всички ученици се връщат присъствено на училище, независимо
Коментари Харесай

От днес всички деца се връщат в клас след тестване веднъж в седмицата

От през днешния ден всички възпитаници се връщат присъствено на учебно заведение, без значение каква е заболеваемостта от COVID-19 във всяка от областите у нас. Те ще бъдат тествани един път в седмица – в понеделник – с щадящи проби, обезпечени от Министерството на здравеопазването.

За малолетните възпитаници единодушие да бъдат тествани би трябвало да дадат родителите. Пълнолетните сами вземат това решение. В неделя служебният образован министър Николай Денков разгласи, че към 60% от учениците имат подготвеност да бъдат тествани.

За да се върне в учебно заведение даден клас, единодушие би трябвало да са дали най-малко 50% от учениците или техните родители, в случай че става въпрос за малолетни деца.

Това стана допустимо с смяна в заповедта на служебния здравен министър. Тя провокира и напрежение сред Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката през предходната седмица.

След като Стойчо Кацаров разгласи, че всички възпитаници се връщат в клас, от МОН оповестиха, че това е невероятно, тъй като не доближават към 150 000 теста за задачата. Дни по-късно дойдоха нужните материали за щадящите проучвания.

Няма обаче изясненост ще има ли задоволително надеждни доставки на проби, с цел да стане връщането в клас трайно. Стойчо Кацаров оправда забавянето с проблеми по митниците в цяла Европа. И няколко пъти акцентира, че Министерство на здравеопазването не е длъжно да обезпечава проби за учениците, само че го е направило в услуга на МОН.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР