От днес всеки общопрактуикуващ лекар и аптека могат да работят

...
От днес всеки общопрактуикуващ лекар и аптека могат да работят
Коментари Харесай

Електронната рецепта вече е факт

От през днешния ден всеки общопрактуикуващ доктор и аптека могат да работят с електронни предписания. Те не заменят физическия обзор на пациенти при лекаря, с изключение на при болничен престой или случай на COVID-19. Електронната рецепта е средство, което улесня пациенти, персонални лекари и аптеки. Това съобщи през днешния ден зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева, която даде детайлности за това по какъв начин ще започва системата.
По думите на Начева електронната рецепта дава опция за цялостна бистрота за това какви медикаменти са издадени, назначени и предписани на пациент.
Единствените случаи, в които лицата могат да не вървят по кабинетите на персоналните си лекари електронна рецепта, са при заразяване ковид или престой в болнично заведение.
"За по-малко от две седмици успяхме да обхванем към 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление. Другият ангажимент, стихотворец от страната и изпълнен, е електронната рецепта, която към този момент е реалност от през днешния ден ", изясни заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Няма краен период за въвеждане на електронната рецепта, най-малко на този стадий, защото става дума за инсталирането на софтуерен модул, който не всички общопрактикуващи лекари и аптеки имат. Това ще отнеме техническо време, а това е и повода да не са обхванати 100% от джипитата у нас.
Начева даде обещание на българските жители качествено лекуване, идентично с това в целия Европейски Съюз.
"Подготвили сме и стикери, които ще бъдат раздадени посредством териториалните звена на НЗОК за медицински лаборатории и аптеки, които ще ориентират пациентите в кои заведения се работи по електронен път ", разяснява още заместник-здравният министър.
Издадената рецепта от джипито ще може да се обработва в аптеката по следните способи: 12-цифрен QR код, както и посредством ЕГН-то на пациента, обясниха от "Информационно обслужване ". По създание е същата като хартиената - може да бъде еднократна или многократна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР