От днес влизат в сила зелените сертификати за хората с

...
От днес влизат в сила зелените сертификати за хората с
Коментари Харесай

Опашки пред лабораториите заради сертификати за антитела

От през днешния ден влизат в действие зелените документи за хората с антитела против COVID-19. Документът важи като пропуск за публични места на закрито единствено у нас.

Пред лабораториите още веднъж се образуваха дълги опашки от чакащи, предадоха bTV.

Полина е изследвала отбраната си против COVID-19 няколко пъти. Последно, преди 2 дни. Има задоволително антитела, само че не може да извади документът си, тъй като не дава отговор на изискването годния тест да е с днешна дата.

" Каква е тая система, нали се тествах преди два дни, да не са ми спаднали з атолкова време антителата. Няма да направя, няма всеки ден да давам по 30 лв. “, възмущава се тя.

От лабораториите отичат растеж на искащите да се тестват за антитела.

От началото на деня имаме общо 18 хиляди проби, като 2000 са за антитела и почти толкоз за антигенен тест “, разяснява доктор Пенчева, която работи в лаборатория.

Резултатите ще се обработват в границите на няколко часа, а сетификат лабораторията ще се издава автоматизирано, след приемане на проба с задоволително количество антитела.

" Има един зeлен бутон като кликнете ще излиза документа, и също и референтния номер, в случай че по някаква причина желаят да влезнат в националния уебсайт “, споделя доктор Пенчева.

Имунолози изясняват, че антителата се задържат приблизително сред 6 и 8 месеца, по тази причина се смята, че през този период има някаква отбрана от повторна зараза. 

" За три месеца обикноено падат антителата, само че не може да има чак такива спадове “, споделя доцент Снежина Михайлова. По думите ѝ е допустимо да нямаш антитела и да си предпазен от болестта, както и противоположното.

Според доцент Михайлова - оценката на по този начин нареченият клетъчен имунитет е доста по-точна, само че е и по-трудно съпоставима.

Денонощието носи позивитна вест - следи се спад и при новозаразените, и при приетите в болница. Новите случаи са 3853. Положителни са малко под 10% от взетите проби. В болница са настанени 8398 пациенти. Битката с COVID-19 са изгубили 199 души. Като излекувани са регистрирани 4535. Поставени са над 17 хиляди дози ваксина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР