От днес влизат в сила новите екостикери за автомобили до

...
От днес влизат в сила новите екостикери за автомобили до
Коментари Харесай

Опашки пред пунктовете за технически преглед заради новите екостикери

От през днешния ден влизат в действие новите екостикери за коли до 3,5 тона. Те се получават след осъществен постоянен механически обзор. Новата мярка за по-чист въздух докара до опашки пред пуктовете в столицата.

В един от столичните пунктове за прегледи от сутринта водачи се редят за инспекция и слагане на новите екостикери. Сред чакащите е и Явор, който е млад водач. Автомобилът му е създаден през 98 година. Одобрява въвеждането на новата еко категоризация.

" Има коли, които в действителност замърсяват, които пускат черно откъм гърба. Тези коли са доста рискови. Отдавна трябваше да има такава мярка ", споделя Авор.

Екостикерите са в пет категории. Най-високата включва хибридни и електрически коли, които не замърсяват въздуха. А най-ниската първа категория е за най-силно замърсяващите. В нея попадат колите, създадени преди 2002 година. С въвеждането на новите стикери времето за прекосяване на обзор се усилва съвсем двойно, настояват специалистите.

" По-рано по това време са минавали към 5 автомобила, в този момент това е трети автомобил от 8:30 до в този момент. Който ви каже, че това е удачна мярка значи е - да не употрябявам изрази, които не са лицеприятни”, споделя Андрей Николчин, ръководител на комисия за ГТП.

" Ако разчитаме на един екостикер, с цел да понижи нечистия въздух надали, просто се удължава времето, става по-сложен прегледът, по всяка възможност част от колите ще отпаднат. Имахме случай, в който хибриден автомобил не попадна в 5 група ", споделя Малинка Бондаренко - СБА.

Новите стикери ще оскъпят крайната цена на прегледа. Увеличението е сред 4 и 5 лева

След като премине механически обзор автомобилът, новият еко стикер се слага на предното стъкло зад огледалото за задно виждане.

Новата мярка планува най-замърсяващите коли да не се позволяват до централните елементи на огромните градове. Забраните могат да се вкарват от началото на идната година.

Автор: Кристиян Гаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР