От днес влизат в сила нови санкции на САЩ върху

...
От днес влизат в сила нови санкции на САЩ върху
Коментари Харесай

Нови американски санкции срещу Русия в сила от днес

От през днешния ден влизат в действие нови наказания на Съединени американски щати върху съветския държавен дълг. Те бяха въведени през април т.г. на фона на обвинявания против Руската федерация в „ подкопаване на демокрацията “ и „ злонамерена кибер интензивност “ против Съединени американски щати.

Санкциите по-специално не разрешават на американските финансови институции да купуват съветски федерални заемни облигации (OFZ) на първичния пазар във всевъзможен тип валута. Това ще засегне скъпи бумаги, издадени от Централната банка, Фонда за национално богатство (NWF) или съветското министерство на финансите след 14 юни 2021 година За момента облигациите могат да бъдат закупени или продадени на вторичния пазар. Белият дом предизвести, че рестриктивните мерки могат да бъдат разширени в бъдеще.

Съединените щати също по този начин постановиха наказания на шест съветски софтуерни компании, които, съгласно американските управляващи са оказали поддръжка на разследващите служби при осъществяване на хакерски атаки. Като образец беше посочена офанзива против американски институции, употребяваща софтуера SolarWinds. Освен това 32 юридически и физически лица бяха включени в санкционния лист на Съединени американски щати. Според Белия дом те са взели участие в опит да повлияят на президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година, както и в „ други актове на дезинформация и интервенция “.
В обсега на глобите попадат още осем юридически и физически лица, за които се твърди, че " са свързани с продължаващата окупация и репресии в Крим ".

Руският финансов министър Антон Силуанов разяснява санкционния режим като " пропуснати облаги за американските финансови институции ". Той означи, че повече от 80% от притежателите на държамни заемни облигации са локални вложители. В същото време „ спазването на внимателната финансова политика прави отговорностите ни едни от най-надеждните и нискорискови в света “, а търсенето им остава огромно, макар рестриктивните мерки, сподели Силуанов.
" Тук по-скоро можем да приказваме за пропуснати облаги за американските финансови институции, глобите на процедура са ориентирани против тях, добави той, представен от ТАСС.

Антон Силуанов отбелязва още, че Министерството на финансите ще следи обстановката дружно с Централната банка. „ Разполагаме с задоволително принадлежности за подсилване на стабилността - ще ги използваме, в случай че е належащо. Това да вземем за пример се отнася до графика на търговете на първичния пазар - през идващите седмици ще бъдем изключително деликатни, с цел да разгледаме динамичността на пазарната обстановка, когато решаваме дали да ги проведем “, посочи той.

Новите наказания влизат в действие единствено два дни преди срещата на Байдън и Путин в Женева. Руският  президент показа авансово, че чака от срещата " да възстановим персоналните си контакти, връзки, да установим пряк разговор, да създадем в действителност функциониращи механизми за взаимоотношение в тези области, които съставляват взаимни ползи ".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че американският президент Джо Байдън ще търси вероятни общи допирни точки. „ По негово мнение [на Байдън] тази среща няма нищо общо с доверието, няма нищо общо с другарството, тя е среща, с цел да разберем какво общо можем да намерим, като сме ясни и откровени за областите, за които имаме терзания ", уточни тя на брифинг
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР