От днес влизат в сила електронните винетки. Цените им остават

...
От днес влизат в сила електронните винетки. Цените им остават
Коментари Харесай

Влизат в сила електроните винетки

От през днешния ден влизат в действие електронните винетки. Цените им остават непроменени. Шофьорите, които имат годни и през 2019 година хартиени винетки могат да ги обръщат на уеб страницата bgtoll.bg, посредством който се закупуват електронни винетки. Преобразуването не е наложително, а целесъобразно. Водачи, които не го създадат, няма да бъдат глобявани, стига да запазят стикера на предното стъкло на автомобила си до края на валидността му.

За камионите над 3,5 тона е-винетките ще са годни до 15 август 2019 година в това число. От 16 август за тях се вкарва тол и ще заплащат не за време, а за изминато разстояние.

С влизане в действие на е-винетка отпада нуждата да се залепва книжен стикер на предното стъкло на автомобила, а при инспекция водачите не са задължени да показват документ, удостоверяващ пазаруването й.

Всички хартиени винетни стикери, купени през 2018 година, които изтичат след 1 януари 2019 година, резервират валидността си и водачите би трябвало да ги оставят залепени. Сайтът www.bgtoll.bg дава опция за конвертиране на годните хартиени винетки към електронни. Това не е наложително, само че се предлага за облекчение при пътуването. При прекъсване от тол контрола, водачите няма да се смятат за извършители, в случай че имат годна винетка, залепена на стъклото. До момента към този момент са конвертирани 47 000 хартиени винетки.

Електронна винетка може да се купи посредством уеб страницата www.bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалите за самотаксуване на граничните пунктове и в комерсиалните обекти. Запазва се и обичайният метод за продажба - в брой в търговски обекти и в регионалните пътни ръководства на Агенция “Пътна инфраструктура”.

При покупка посредством уеб страницата bgtoll.bg и на терминалите може да се заплаща с кредитна и дебитна карта. През уеб страницата е вероятен и банков трансфер, само че в случай че водачите изберат тази опция, би трябвало да плануват 1-2 дни, които са нужни, с цел да се отрази заплащането в системата, както е при всички банкови заплащания.

Най-важно при закупуване на електронна винетка е вярното въвеждане на регистрационния номер на автомобила, както и интервала и началната дата на годност. Системата разрешава е-винетката да бъде задействана с дата най-късно 30 дни след момента на пазаруването ѝ.

Хората с увреждания ще продължат да получават безвъзмездни винетки, като, съгласно Министерството на труда и обществената политика подаването на заявки може да стартира от 2 януари 2019 година.

Нарушителите без винетка ще могат да заплатят обезщетителна такса, която да им продължи пътуването до края на астрономическия ден. На идващия ден неналичието й още веднъж ще се счита за нарушаване.

В случай, че лидерът не заплати обезщетителната такса в 14-дневен период, влиза в действие наказателно разпореждане и се постанова санкция – за леките коли тя е 300 лв., а за камионите над 3,5 тона е 1800 лева

От началото на продажбата на е-винетки на 17 декември 2018 година, към този момент са купени 13 000 броя за 1,3 млн. лева Цените на всички типове винетки остават непроменени и през 2019 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР