От днес влиза в сила безплатното пътуване на децата до

...
От днес влиза в сила безплатното пътуване на децата до
Коментари Харесай

Безплатен транспорт за децата до 14 години

От през днешния ден влиза в действие безплатното пътешестване на децата до 14-годишна възраст и пониженията в автобусния превоз, съобщи кореспондент на БГНЕС.


От 7 на 14 години се усилва възрастта на децата, които пътуват гратис с градския превоз. Запазва се правото на гратис пътешестване в междуселищния авто превоз до 7-годишна възраст. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% понижение. Досега възрастовата граница за това понижение беше от 7 до 10 навършени години.

На 50% се усилва наложителното понижение от постоянната цена на картите за пенсионери и учащи, за градския превоз и междуселищните автобусни линии, което е обезпечено от държавния бюджет. Досега пониженията бяха сред 20 и 30% според от категорията и типа на пътешестване.

Добавена е нова група правоимащи жители – лица с увреждания с понижена продуктивност над 70,99%, които ще пътуват с минимално понижение от 25%. По данни от Министерството на здравеопазването към 2022 година има над 760 000 души в тази категория, които биха могли да се възползват от мярката.

Предвидено е воденето и на електронен указател на издадените абонаментни карти на обособените групи правоимащи. Към момента регистърът се води само на книжен притежател, което основава усложнения. Облекчава се процедурата по издаването на картите като нужната информация ще може бъде получавана и по длъжностен път. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР