От днес влиза в сила актуализация на размерите на таксите,

...
От днес влиза в сила актуализация на размерите на таксите,
Коментари Харесай

Влиза в сила актуализация на таксите, които БНБ събира за услуги с банкноти и монети

От през днешния ден влиза в действие актуализация на размерите на таксите, които Българска народна банка събира за услуги с банкноти и монети. Това става с промени в " Тарифа за таксите, които Българска народна банка за обслужване на клиенти с банкноти и монети ", признати на съвещание на Управителния съвет на Българска народна банка на 24 юли и оповестени на интернет страницата на централната банка.

Според промените Българска народна банка ще приема до 1200 лева разграничени по номинали банкноти при внасяне по сметка на титуляр без такса, а не както до момента - до 1000 лева Над тази сума таксата е 0,4 % върху разликата над 1200 лева, само че не по-малко от 0,70 лева За неразделени по номинали банкноти, без значение от сумата, таксата е 0,7 % върху цялата сума, само че не по-малко от 1,30 лева. 

Без такса ще се одобряват разграничени по номинали разменни монети до 120 лева от 10, 20 и 50 стотинки, 1 лев и 2 лв.. Също без такса ще се одобряват разграничени по номинали монети от 1, 2 и 5 стотинки.

За разграничени по номинали монети над 120 лева, от 10, 20 и 50 стотинки, 1 лев и 2 лв., таксата е 1,7 % върху разликата над 120 лева, само че не по-малко от 1,30 лева За неразделени по номинали монети, без значение от сумата, таксата е 1,8 % върху цялата сума, само че не по-малко от 2,60 лева

Без такса ще се обменят български банкноти и монети с неизтекъл период на обмяна, както и ще се заменят развалени български банкноти и монети.

На съвещанието на УС на Българска народна банка от 24 юли бяха признати също промени в " Общи условия на Българска народна банка за обслужване на клиенти с банкноти и монети по оповестена стойност ". Предвижда се банките и доставчиците на услуги (в качеството им на пълномощници на банките по смисъла на тези общи условия) да дават на Българска народна банка единствено нотариално заверени спесимени от подписите на своите законови представители и съответно упълномощени чиновници.

Приети са и промени в " Общи условия на Българска народна банка за осъществяване или оказване на подпомагане при осъществяване на образования за работа с банкноти и монети според Наредба 18 на Българска народна банка ", с които се актуализират размерите на таксите, които Централната банка събира за осъществяване на образования, както и за оказване на подпомагане при образование.

Документите са оповестени на интернет страницата на Българска народна банка и влизат в действие от през днешния ден, 1 август.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР