От днес във всички страни членки на Европейския съюз се

...
От днес във всички страни членки на Европейския съюз се
Коментари Харесай

Европейският съюз забранява мощните прахосмукачки

От през днешния ден във всички страни членки на Европейския съюз се не разрешава продажбата на прахосмукачки с мощ над 1 600 вата.

Решението е част от законодателството в региона на " еко-дизайна " на Европейската комисия, признат през юли 2013 година Целта е да се понижи потреблението на сила. Търговските вериги и производителите имаха 13 месеца, с цел да се приготвят за въвеждането на новото законодателство.

Съгласно новите правила, производителите на прахосмукачки би трябвало да показват върху опаковката размера на електрическата енергия, която харчи уредът. Ще се употребява 7-степенна канара, която стартира от зелена писмен знак " А " за невисок разход на електрическа енергия до алена писмен знак " G " за висок разход на електричество.

Много консуматори са недоволни от въвеждането на новите правила. Те настояват, че множеството от най-популярните модели на прахосмукачки са оборудвани с мотори с мощ над 1600 вата поради по-висока успеваемост.

Според оценката на Европейска комисия, на европейския пазар се търсят най-вече прахосмукачки сред 2200-2300 вата. Противниците на възбраната считат, че мяркате е безсмислена, тъй като с по-слаба прахосмукачка чистенето ще продължава по-дълго време, което значи, че икономисване на енергия няма да има, а в противен случай - по-голям разход на ток.

Забраната на мощни прахосмукачки следва несполучливото заместване на обичайните крушки с нажежена жичка.

От 2009 година насам Европейски Съюз се пробва да наложи енергоспестяващи крушки, още веднъж за да понижи енергийните разноски. Въпреки това, цената на електрическата енергия в Европа не спадна, даже с тази мярка. В същото време цената на енергоспестяващите крушки в някои страни набъбна с 400%.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР