От днес в Турция влиза в сила данъкът за пребиваване.

...
От днес в Турция влиза в сила данъкът за пребиваване.
Коментари Харесай

Нов данък в Турция от днес, удря ли ни по джоба

От през днешния ден в Турция влиза в действие данъкът за престояване. Това евентуално ще оскъпи туристическите услуги. Неговата стойност е 2% от сумата на съответните услуги.

Въпросът е дали този налог ще удари по джоба на българина, който умира да почива на ниска цена по Анталия или да пазари на сметка из одринските магазини. Спорно е още, само че евентуално - да, ще стане по-скъпо.

С въвеждането на налога за престой в страната, се цели събраната сума да се трансферира към страната. Неговата стойност е равна на 2% от съотвените услуги. Всички места за настаняване на посетители в страната ще би трябвало да заплащат 2% от сумата, получена за престоя на екскурзианта в тях.

Освен това данъкът може да бъде включен в обиколки от туристически организации. Учениците и студентите, живеещи в общежития, пансиони и къмпинги, се освобождават от налог. Освен това представителите на дипломатически задачи, упълномощени в Турция, и интернационалните организации, чиито представители имат дипломатически статут, не заплащат налог.

Въпреки обстоятелството, че новият налог няма да засегне директно туристите – той ще се заплаща от хотелиерите, евентуално цената на почивките в турските хотели ще се усили. Според  хотелиерите по един или различен метод този налог ще бъде калкулиран в цената на настаняването. Но съгласно към този момент подписаните контракти на туроператорите за лятото на 2023г. е допустимо да няма промени.

Въпреки това туроператорите означават, че приносът на налога към плануваното нарастване на цената на почивките в Турция през 2023 година е нищожен. Експерти припомниха, че по-рано турски хотелиери предизвестиха за растеж на цените до 50% по отношение на предходната година. Най-вероятно въздействието на налога върху цената е взето поради в прогнозите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР