От днес в Кипър започва поставянето на петата доза ваксина

...
От днес в Кипър започва поставянето на петата доза ваксина
Коментари Харесай

В Кипър поставят пета доза ваксина срещу коронавируса

От през днешния ден в Кипър стартира слагането на петата доза ваксина против ковид, разгласи здравното министерство. Тя ще бъде от новите обновени двувалентни препарати, покриващи подвариантите на Омикрон, съобщи БНР.

Решението за новата бустерна доза е взето въз основа на рекомендациите на Националната консултативна комисия по имунизиране в подтекста на напъните за подсилване на имунитета на популацията, заяви здравното министерство.

Петата по ред ваксина се предлага на хора над 30-годишна възраст, на живеещите и работещите в обществени домове и затворени структури, на здравни експерти без значение от възрастта, както и на наранени от редица хронични болести.

За слагането й е належащо да са минали 5 месеца от последната четвърта инжекция.

През седмицата интензивността във имунизационните центрове за приемане на бустерните трета и четвърта ваксина нараства, споделиха от здравното министерство. Експертите чакат броят на искащите да се усили през настъпващите зимни месеци.

Адаптираните ваксини се ползват в Кипър като бустерна трета доза на хора над 12-годишна възраст, а като четвърта доза се дават на хората над 30-годишна възраст и на представители на рискови групи.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР