От днес в Кипър започва безплатното разпространение на първото лекарство

...
От днес в Кипър започва безплатното разпространение на първото лекарство
Коментари Харесай

В Кипър разпространяват безплатното първото лекарство против COVID-19

От през днешния ден в Кипър стартира безплатното разпространяване на първото лекарство срещу ковид – антивирусния препарат Молнупиравир на американската компания „ Мерк”, заяви здравното министерство. Страната е измежду първите, в които то стартира да се употребява.

Антивирусният препарат Молнупиравир, който е в твърди капсули от 200 мг, ще е безвъзмезден за здравноосигурените след предписването му от акредитиран доктор и ще може да се получи единствено от аптеките на държавните лечебни заведения в Кипър.

От през днешния ден влиза в действие непоколебим протокол за изискванията и критериите за предписването му, който Министерството на здравеопазването изпрати до всички регистрирани в здравноосигурителната система персонални лекари, експерти и лечебни заведения.

Препаратът се ползва при пациенти с лека и умерена форма на Ковид-19 незабавно след диагностицирането им, с цел да се предотврати тежка хоспитализация. Той е ориентиран към хора от рискови за инфекцията групи - на възраст над 65 години и хора над 18 години със съществени болести, изброени в съответен лист.

Право да предписват лекарството имат общопрактикуващите лекари, лекари по инфекциозни заболявания и други експерти според направения протокол.

В никакъв случай препаратът не може да се ползва профилактично и не замества имунизацията като опция за предотвратяване от вируса, подчертаха от здравното министерство.

Първото доставено количество на Молнупиравир в Кипър е от 2880 опаковки на обща стойност 2,5 млн. евро.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР