От днес в девет български града започва подписка с искане

...
От днес в девет български града започва подписка с искане
Коментари Харесай

Започват подписка за промяна на 70-годишен закон

От през днешния ден в девет български града стартира подписка с искане за премахването на запрещението от родното законодателство. реклама В момента под забраняване могат да се слагат хора с умствена назадничавост, психологични заболявания или деменция, като по този метод те губят правото си да взимат независими решения. Подписката е проведена от Национална гражданска самодейност 7000 и приготвя внасяне на законопроект, който да размени в този момент настоящия Закон за лицата и фамилията, признат преди близо 70 години, заяви Дарик.

Новите текстове плануват запрещението да се размени с така наречен „ подкрепено взимане на решения ”. У нас сега над 7000 души са под забраняване и по закон не могат да взимат никакви независими решения, не могат да работят, да подписват брак, да разполагат с парите си, да вземат решение къде и с кого да живеят. Новият законопроект вкарва презумпцията, че всеки пълновръстен е работоспособен и заменя запрещението с така наречен подкрепено взимане на решения. С други думи – хората с избрани психологични болести и умствена назадничавост ще могат да посочат свое доверено лице, с което дружно да взимат решения с правни последствия. Въпросното доверено лице или така наречен „ подкрепящ ” няма да може да взима решенията еднолично и ще работи единствено посредством категорично посочени в закона „ ограничения за поддръжка ”. В плана се уреждат правно и правата на хората, изпаднали в кома. Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации, която България ратифицира през 2012 година, планува всички форми на забраняване да бъдат анулирани. До момента обаче терминът остава в законодателството. Закон, който го анулира, бе импортиран в Народното събрание и даже мина на първо четене през 2016 година, само че преди да бъде гледан на второ четене кабинетът подаде оставка. В поддръжка на подписката се разгласи някогашният омбудсман Константин Пенчев, който преди няколко години сезира Конституционния съд за запрещението: “Конституционният съд напълно вярно съгласно мен сподели, че има огромен проблем, само че в случай че ние ги обявим за противоконституционни, значи да създадем дупка в правото, да няма какво да се ползва сега.

Тоест Конституционният съд в своите претекстове сподели, че би трябвало да има план за закон, който по напълно нов метод да реши този проблем, а не както са го решавали още след освобождението от турско иго “. Зад самодейността застана и сегашният омбудсман Мая Манолова: “Конституционният принцип, че всички хора се раждат равни и свободни по достолепие е в основата на тази идея. И в действителност поражда въпросът по какъв начин е допустимо да поносим 70-годишен закон, който лимитира, който действително обезправява хора?! “ Подписите ще бъдат събирани в идващите три месеца и импортирани в Народното събрание на 27 юни.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР