От днес столичани имат възможност да закупят електронна карта за

...
От днес столичани имат възможност да закупят електронна карта за
Коментари Харесай

В градския транспорт на София вече и с електронна карта за еднократно пътуване

От през днешния ден столичани имат опция да закупят електронна карта за еднократно пътешестване. Това е част от устрема ни да улесним столичани при закупуване на транспортни документи, заяви изпълнителният шеф на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев, представен от пресцентъра на Столичната община.

Превозният документ важи 90 минути от момента на валидацията му за метрото и за наземния превоз. Карта за еднократно пътешестване за метрото и наземния превоз е налична и онлайн през приложението MPASS на адрес: То е част от новите функционалности на интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване, която сега е в тестов режим.

Електронният билет може да се купи през мобилно устройство. Заплащането става и посредством прибавяне на цената на картата към сметката за употребените мобилни услуги от националните оператори, посредством кредитна или дебитна банкова карта. Банковата карта може да се употребява еднократно или да се записва като платежен способ за следващи заплащания за по-голямо улеснение.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Добавянето на новата услуга е част от цялостната стратегия на ЦГМ за обезпечаването на нови комфортни и сигурни благоприятни условия за пътуващите в публичния превоз на столицата.

По думите на Дилчев електронната карта за еднократно пътешестване е част от новата система за таксуване в градския превоз.

" Пускаме тази услуга в пробен режим, с цел да забележим по какъв начин ще бъде призната от столичани и по какъв начин ще се употребява ", уточни също Дилчев.

Част от функционалностите на новата система работят, събират данни и дават резултати.

" Поетапно до май ще проработят и останалите услуги на новата система за таксуване ", добави Дилчев.

Системата ще дава опция да се заплаща с безконтактни банкови карти в наземния превоз, както и удобството да зареждате своята карта за градски превоз през интернет от уеб страницата на центъра за градска подвижност.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Всеки пасажер, който желае да получи електронен билет или дневна/нощна карта за пътешестване е належащо да направи регистрация в приложението MPASS и да избере от вероятните варианти транспортни документи - дневна карта, карта за еднократно пътешестване с метро и карта за еднократно пътешестване с градски превоз. След това избира метода на заплащане и след удостоверение, получава транспортния документ със предпазен QR код . Между пазаруването и валидирането на документа би трябвало да минат най-малко 60 секунди. След това валидирането става посредством сканиране от екрана на мобилния телефон на QR кода на валидаторите на метрото или в транспортните средства.

При инспекция е належащо пасажерът да показа екрана на мобилния телефон с визуализиран QR кода на дейния билет. Контрольорите сканират показания QR код с устройството си.

До този миг над 42 000 пасажери употребяват приложението MPASS при онлайн пазаруване на дневна карта за публичния превоз, осведомят от Столичната община.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР