От днес стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира

...
От днес стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира
Коментари Харесай

Тол системата тръгва в края на 2018 година

От през днешния ден стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира тол системата, само че няма да прекратим публичната поръчка за избор на реализатор и двата процеса ще са паралелни. Ако успеем да класираме претендент посредством публичната поръчка, ще продължим по остарелия ред. Това разяснява пред медии във Варна през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той добави, че би трябвало да има планова компания, тъй като тя ще оперира и поддържа тол системата и ресурса, който тя ще генерира, и ще поддържа системата. Това, което поехме като ангажимент преди седмица, го изпълняваме, акцентира той.

Според министъра, посредством основаването на държавна компания ще се постави завършек на всички „ нездрави опити “ за обжалване, бламиране и саботиране на тол системата. Той подсети, че даже в претекстовете по едно от решенията на Върховен административен съд, с което не се почита подадена тъжба, а се произнася в интерес на възложителя, и в унисон с други решения на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, се приказва за корист с право и шиканиране на процеса.

В момента с одиторска компания оценяваме пропуснатите изгоди за страната от това закъснение и ще заведем дело за пропуснати изгоди, осведоми Нанков. Сумата от 1,5 млн. лева загуби дневно от неналичието на тол система се базира на най-консервативната прогноза за бъдещите приходи и доходи, уточни той. Най-ниската и песимистична прогноза в разбора на Световна банка от 2015 година на база досегашните доходи от 320 млн. лева годишно е, че след внедрена тол система, ще генерираме още 660 млн. лева, което разграничено на 365 дни, е към 1,6 млн. лева дневно, изясни министърът. Той обаче обърна внимание, че одиторската компания ще дефинира точния размер на пропуснатите изгоди.

Сезирали сме прокуратурата и ДАНС за метода, по който последната тъжба бе входирана – с пощенско клеймо от 26 май, заяви още министърът и посочи, че тя е постъпила в Комисия за защита на конкуренцията на 3 юли, когато Върховен административен съд се е произнесъл още веднъж в интерес на възложителя и е трябвало да бъдат отворени офертите.

Няма да оставим страната и българските жители, тъй като тол системата има доста изгоди, само че най-голямата й е, че ще вкара по-справедлив модел за възнаграждение, безапелационен бе районният министър. Той разяснява, че когато тя стане факт, тези, които унищожават най-вече и амортизират повече, ще заплащат повече. С тол системата България ще се възползва от стратегическото си географско състояние, с цел да може да се таксува съответно, съразмерно и дейно директният тежък трафик.

Според районния министър би трябвало да бъде спряна несправедливата сега процедура тежкотоварни коли да минават директно през България за 21 лева, до момента в който в Сърбия цената на таксата за тежкотоварен автомобил доближава до 180 лева

Поели сме ангажимент пред обществото и премиера Бойко Борисов тол системата да проработи до края на 2018 година, уточни Нанков. Той изясни, че без значение дали ще се направи от държавна компания или ще се довърши публичната поръчка, параметрите ще останат същите, като се планува срокът за внедряване на системата да бъде 7 месеца, след което към една година ще бъде интервалът за оценка на успеваемостта и поправяне на възможни недостатъци.

Очаква се цената на системата да бъде към 200 млн. лева В случай, че тя бъде построена от държавна компания, финансирането ще бъде от държавния бюджет, като разноските ще бъдат възстановявани от бъдещите приходи от тол таксата. Проектодоговорът по публичната поръчка за избор на реализатор планува възобновяване на ресурса в период от 3 години. Три или четири години ще бъде срокът и в случай че това се направи от държавна компания, като това ще стане дефинитивно ясно в стадия на реализирането на такава, стана ясно от думите на министъра.

В отговор на въпрос за обсега на системата Николай Нанков разяснява, че преценката за това кои пътища да бъдат включени в нея ще предстои на експертен спор, след което ще бъде взето и политическо решение, само че се чака това да не са повече от 50-55% от републиканката пътна мрежа. Той изрази мнение, че тол системата би трябвало да включва на 100% автомагистралите и пътищата от I и II клас, до момента в който тези от трети клас да бъдат изключени от нея. Министърът означи още, че за пътищата отвън обсега на смесената система няма да се заплащат и винетки и подсети, че тол такса ще заплащат единствено тежкотоварните транспортни средства над 3,5 тона.

Ценовите модели и тарифирането на база на финансово моделиране ще станат ясни на стадий внедряване на системата, осведоми още Нанков. За обособените типове пътища ще има друго таксуване, като то ще бъде несъмнено след решение на Министерския съвет. Предвижда се системата да бъде гъвкава, което значи, че няма да бъдат налагани възбраните за придвижване на тежкотоварни коли в пиковите часове, а тогава таксата за тях ще бъде по-висока, както това се прави в Германия или в Австрия. Ако превозвачите желаят да пътуват в петък от София до Бургас в пикови часове, таксата за тях може да бъде 2-3 пъти по-висока, като ще бъде избрана на база ценообразуване и след решение на Министерския съвет. Така всеки притежател на транспортна компания ще си прави стопански разбор, разяснява министърът.

Във Варна през днешния ден Николай Нанков участва на откриването на нови и реновирани здания на "Водоснабдяване и канализация - Варна " ООД. През последните месеци комерсиалното сдружение е вложило в тях почти 1 млн. лева лични средства. В резултат са усъвършенствани изискванията на труд в постройка за експлоатационно механически регион „ Канализация “ и в постройка „ Изгрев “, планувана за личния състав на един от експлоатационно техническите региони и за профилирания отдел за работа по европейски планове. Осигурена е нова лаборатория за изпитване на водомери към „ Водомерно стопанство “. Диспечерската зала на „ ВиК – Варна “ ООД и актуализирана и оборудвана със модерна техника.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР