От днес срокът за подаване на жалба до Европейския съд

...
От днес срокът за подаване на жалба до Европейския съд
Коментари Харесай

Срокът за жалба в Страсбург се скъси

От през днешния ден срокът за подаване на тъжба до Европейския съд за правата на индивида става 4 месеца след привършване на опциите на националната правосъдна система. Досега този период бе 6 месеца, само че с Протокол №15 към Европейската спогодба за правата на индивида той бе скъсен.

Промяната в конвенцията влезле в действие на 21 август 2021 година след утвърждението ѝ от всичките 47 страни членки на Съвета на Европа. Но по-късно бе очакван временен интервал за информиране на жителите във всички европейски страни без Беларус, който единствен не членува в Съвета на Европа.

Ако някой усеща, че е погазено негово главно човешко право от страна в Съвета на Европа, не трябва да отсрочва, а би трябвало до 4 месеца след изговаряне на последната национална правосъдна инстанция да се обърне с тъжба до съда в Страсбург. Не е наложително да бъде представляван от юрист, само че е целесъобразно да си откри подобен способен юридически представител, с цел да се форсира процедурата за разглеждане на жалбата по допустимост и всъщност.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР