От днес се въвеждат по-строги противоепидемични мерки на територията на

...
От днес се въвеждат по-строги противоепидемични мерки на територията на
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Катерим стръмна крива на COVID-заболеваемост, но но няма нужда от тежък локдаун

От през днешния ден се вкарват по-строги противоепидемични ограничения на територията на София поради нарасналата заболеваемост от COVID-19. От петък ще влязат и нови ограничения на национално равнище. Toва сподели пред BGonAIR шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

" Затягане се постанова, тъй като доста стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и неприятния образец на прилежащите ни страни, на първо място приказвам за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма нужда от локдаун и не се разисква такава мярка ", добави още тя.

" Безопасно е когато личният състав и посетителите са със документи за имунизация, преболедуване или негативен PCR. По този метод се основават безвредни условия. Най-работещите ограничения са да се лимитират всеобщите събирания. За да не се затворят изцяло заведенията и да банкрутира браншът, дано да работят, само че за хора, за които е безвредно ", сподели шефът на НЦЗПБ.
свързани новини5324на 12.10.2021
" За нощните заведения се споделя: Вирусът има ли работно време и друго държание? Не той, ние имаме друго държание. В нощните заведения е доста рисково. Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се уголемява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи измежду голям брой неимунизирани, това основава риск и за тях, тъй като те също могат да се разболяват и да придвижват вируса ", съобщи проф. Христова.

" Претоварени са съзнателните персонални лекари. Една част подходиха доста " делово " с разграничаване от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана голямо претоварване за тях ", сподели Христова.

" Няма по какъв начин някой да им каже, би трябвало да могат да преценят и да носят отговорност. Трябва да взимат ограничения в задатък. За мен е значимо да има ограничения на национално и локално равнище, и всеки да носи отговорност за спазването им ", уточни проф. Христова.

Спортните събития ще останат без аудитория, заяви тя, само че добави, че ограниченията са гъвкави и при спад на инфектираните възбраната може да бъде анулирана.

" Контролът е най-съществен. Оказва се, че единственият вид е с представител на Министерство на вътрешните работи. Това води до натоварване на системата на Министерство на вътрешните работи. Екипите ще бъдат задоволителни, може да се чака да има инспекция във всеки един миг и наказванията ще са основни. В градския превоз методът е инспекции и санкции. Трудно дават резултат, желае ми се самите хора да го вършат от боязън за себе си ", сподели още проф. Христова.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР