От днес предварително попълнените данъчни декларации са достъпни на електронния

...
От днес предварително попълнените данъчни декларации са достъпни на електронния
Коментари Харесай

Над 90% от гражданите одобряват предварително попълнените данъчни декларации

От през днешния ден авансово попълнените данъчни заявления са налични на електронния портал на Националната организация за приходите. Над 90% от жителите утвърждават авансово попълнените данъчни заявления.

" Над 75% от декларациите съдържат единствено две приложения - трудов приход и възнаграждения, които към този момент са авансово попълнени, тъй че могат да бъдат прегледани и доказани ", разясни пред БНР представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му " множеството хора няма да имат усложнения да прегледат и потвърдят тези данни ".

При новия миг в тазгодишните заявления, касаещ продажбите в интернет, би трябвало да се направи преценка дали става дума за търговия или за продажба на персонални движимости. Критерият - в случай че човек види данни за натрапен платеж, би трябвало да реши дали е продал персонални движимости - мобилен телефон, тв приемник, фотоапарат или колело да вземем за пример.

" Тогава тези данни могат да бъдат отстранени с натискането на един бутон. Трием ги, когато продаваме персоналните си движимости. Ако обаче търгуваме, се занимаваме с това редовно, по занимание, за купуваме, с цел да препродаваме, тогава отнасяме тези данни в съответното приложение на данъчната декларация и плащаме налог ", разясни той.

Друг нов миг в данъчната акция тази година са данните за продажби на коли, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от година. Национална агенция за приходите разполага с такава информация от Пътната полиция, по тази причина и данните са налични в декларациите.

Важно конкретизиране тук е, че налог се дължи в случаите, когато продажна цена е по-голяма от покупната.

" Всяка авансово попълнена информация в данъчните заявления може да бъде поправена - да бъде изтрита, да се добавя ", посочи Росен Бъчваров.

" Мнозинството от интервюираните жители - над 90%, утвърждават авансово попълнените данъчни заявления ", добави представителят на Национална агенция за приходите. Миналата година над 90 на 100 от декларациите на физическите лица са били подадени по интернет.

" Издаването на ПИК за електронен достъп до услугите на приходната организация е гратис ", напомни Бъчваров.

Относно поддръжката на бизнеса с оборотен капитал като антикризисна мярка, която бе предоставена за осъществяване на организацията, Росен Бъчваров уточни, че това е непривична роля на Национална агенция за приходите, само че сега " нещата се движат много интензивно ". Към момента отводите се движат в диапазона сред 7 и 8%.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР