От днес отпадат ограниченията за работа на граждани на България

...
От днес отпадат ограниченията за работа на граждани на България
Коментари Харесай

Отпадат ограниченията за работа на българи в Швейцария

От през днешния ден отпадат рестриктивните мерки за работа на жители на България в Швейцария. Сънародниците ни ще могат да обитават свободно в страната при изискване, че имат работно място.
Това стана допустимо, откакто държавното управление на Швейцария одобри на 15 май решение за анулация на квотите за престояване на жители от България и Румъния, оповестява Нова телевизия. С него се трансформира регламентът за осъществяването на Споразумението за свободно придвижване на хора сред Швейцария и Европейски Съюз, оповестиха от МТСП. Протоколът към документа предвиждаше временен интервал от най-много 10 години за жителите от България и Румъния, който изтича на 31 май 2019 година По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната обитават към 11 400 български жители.

От 1 юни българските жители няма да се нуждаят от позволение, с цел да стартират работа в Швейцария (Arbeitsbewilligung/work permit). При претовареност с дълготрайност до 3 месеца сънародниците ни не би трябвало да аплайват за приемане на позволение за престояване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от своя шеф по електронен път.

Разрешенията са два типа: за краткосрочно престояване (категория „ L “ при контракти за работа сред 3 месеца и една година (364 дни) и за дълготрайно престояване (категория „ В “ при показване на контракт за работа за период по-дълъг от година или при неопределен договор), което е годно до 5 години.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР