От днес още един регион от картата на здравните власти

...
От днес още един регион от картата на здравните власти
Коментари Харесай

Затягане на мерките в редица градове у нас, леглата в болниците на привършване

От през днешния ден още един район от картата на здравните управляващи е в алено

Още един огромен български район влезе в третата, алена фаза от разпространяването на ковид у нас. От през днешния ден стягат ограниченията в Пловдив и прилежащите области, съобщи

Новите ограничения за заведенията от през вчерашния ден всеобщо не се съблюдават. Междувременно, в Югозападна България към този момент има лечебни заведения, които са на път да останат без свободни кревати.

От през днешния ден още един район от картата на здравните управляващи е в алено. В него попадат Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Хасково и Стара Загора. С прекосяването в Етап 3 там ще бъдат въведени ограничаващи ограничения.

От през днешния ден в Благоевград заведенията ще работят с понижен потенциал, а след ваканцията учениците от 1-ви до 4-и клас ще са задължени да носят маски в клас. В Югозападна България регистрират и сериозен напън върху лечебните заведения, в Гоце Делчев към този момент няма свободни Коронавирус кревати.

Личните лекари регистрират сериозен скок на броя на заболелите, а сериозен проблем съгласно тях е, че огромна част от контактните лица не се карантинират.

Легла за пациенти с ковид в болничното заведение в Гоце Делчев няма. Ако през днешния ден не бъде изписан най-малко един, идващият нуждаещ се от хоспитализация би трябвало да се транспортира до Благоевград.

„ Транспортирането е проблем, тъй като с Центъра за незабавна здравна помощ би трябвало да се извърши този транспорт”, разяснява шефът на МБАЛ Гоце Делчев доктор Петър Филибев.

Наред с многото пациенти има и доста заболели медици. „ Налага се останалият личен състав да покрива с двойни наряди, смени, с цел да могат да бъдат обслужени пациентите”, изясни здравната сестра в Коронавирус отделението Иванка Ципарова.

Заради високия брой инфектирани, в идващите две седмици в Благоевград ще има и нови ограничаващи ограничения. Заведенията ще работят с понижен потенциал, ограничавания ще има и за учениците.

„ От понеделник отчитаме два дни с по към 100 инфектирани по-малко. Надявам се, в случай че не сме минали, най-малко да доближаваме пика, най-малко за нашата област”, сподели шефът на РЗИ-Благоевград доктор Калоян Калоянов.

По-малко хора в заведенията, вечерен час и ограничавания за визити в моловете за малолетни се вкарва и в Бургас. „ Областта сега е с 1 853 на 100 000 заболеваемост за последните 14 дни”, регистрира шефът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров.

Опашките пред кабинетите на персоналните лекари не понижават. „ Това не е вълна, това е цунами. Страшно доста заболели, доста карантинирани хора, които се проследяват”, уточни общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

По думите ѝ въведените ограничения остават единствено на хартия. Проблем са околните на болните, които не се декларират като контактни. „ Не могат да се карантинират хора, които са били в контакт. Те не престават да се разхождат по улиците, разболяват се, придвижват инфекцията”, добави доктор Николова.

Вече има модел, който да наблюдава развиването на вируса, изясни доцент Александър Симидчиев. Остава обаче неразбираем въпросът дали двойно по-заразният Омикрон няма да бъде последван от поредна разновидност.

„ Проблемът обаче е, тези високи равнища, които са съвсем двукратно на равнищата, които имахме преди този момент - дали ще доведат до важен имунитет и дали вирусът няма да мутира”, посочи доцент Александър Симидчиев.

Математици предвиждат, че с настоящите все още ограничения страната ни ще доближи пикът на петата вълна след седмица.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР