От днес НЗОК ще заплаща лекарствени продукти от над 50

...
От днес НЗОК ще заплаща лекарствени продукти от над 50
Коментари Харесай

От днес лекарствата за сърдечносъдови болести са по-евтини за пациентите

От през днешния ден НЗОК ще заплаща лекарствени артикули от над 50 интернационалните непатентни наименования (INN), предопределени за лекуване на сърдечносъдови болести с по-високо равнище на реимбурсиране, напомнят от Здравната каса. Това ще понижи доста доплащането при над 600 000 пациенти.

Списъкът с медикаменти е оповестен на интернет страницата на НЗОК, графа „ Лекарства и аптеки ”, подрубрика „ Списъци с лекарствени артикули “. В него са отразени и измененията за лекарствените артикули, за които има нараснало равнище на възнаграждение, съдържащи една моносъставка, принадлежащи към интернационалните непатентни наименования: Digoxin; Methildigoxin; Propafenone; Flecainide; Amiodarone; Pentaerithrityl; Isosorbide dinitrate; Isosorbide mononitrate; Molsidomine; Trimetazidine; Ivabradine; Clonidine; Moxonidine; Rilmenidine; Prazosin; Doxazosin; Hydrochlorothiazide; Chlortalidone; Indapamide; Furosemide; Torasemide; Spironolactone; Eplerenone; Propranolol; Sotalol hydrochloride; Metoprolol; Atenolol; Bisoprolol hemifumarate; Nebivolol; Carvedilol; Amlodipine; Felodipine; Nifedipine; Lacidipine; Lercanidipine hydrochloride; Verapamil Hydrochloride; Diltiazem; Enalapril; Lisinopril; Perindopril; Ramipril; Fosinopril; Trandolapril; Zofenopril calcium; Losartan; Eprosartan; Valsartan; Irbesartan; Candesartan; Telmisartan; Olmesartan.

Във връзка с настъпилите промени в Интегрираната осведомителна система на НЗОК, са осъществени нужните дейности, които да разрешат за всички здравноосигурени лица с предписани лекарствени артикули от INN, на които всички показания попадат в обсега на болесттите, за които се прави смяната, дейните електронни наставления, издадени преди 1 април 2024 година да се отпускат с нарасналото равнище на реимбурсиране и да не се постанова посещаване при общопрактикуващия доктор в периода на годност на електронното наставление.

За лекарствените артикули от интернационалните непатентни наименования (INN) - Atenolol; Chlortalidone; Flecainide; Furosemide; Metoprolol; Propranolol; Sotalol; Spironolactone; Torasemide; Verapamil, за които не всички показания са в обсега на смяната на равнището на възнаграждение, съществуващият НЗОК код се резервира за диагнози, които се заплащат отчасти, а за болесттите с увеличеното равнище на възнаграждение са основани нови кодове. Само в тези случаи, в случай че здравноосигурените лица имат интензивно електронно наставление, издадено преди 1 април 2024 година за някои от горепосочените лекарствени артикули и е с диагноза, за която съответният лекарствен артикул се реимбурсира с равнище на възнаграждение 100%, предписанието му ще е годно за осъществяване, само че заплащането от НЗОК ще е отчасти. В тези случаи е належащо здравноосигурените лица да бъдат известени, че в случай че желаят да се възползват от новото, по-високо равнище на реимбурсиране, могат да посетят общопрактикуващия си доктор. След отменяне на към този момент издаденото наставление, ОПЛ следва да издаде ново електронно наставление, надлежно с нов НЗОК код, на съответния лекарствен артикул.

С цел безпроблемно осъществяване и отчитане на издадените преди 1 април 2024 година е основано техническа опция да бъдат извършване в аптечните софтуери електронни наставления, които съдържат по едно и също време отчасти и изцяло платени лекарствени артикули. 

Във всяко едно интернационално непатентно название (INN) има най-малко един изцяло безвъзмезден за пациента лекарствен артикул. Съобразно редът за установяване на референтна стойност и равнището на възнаграждение на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист, продуктът с най-ниска цена на търговец на едро (при 100% равнище на реимбурсиране), вследствие на използване на вътрешно ценово рефериране в границите на всеки INN, дефинира референтната стойност и равнището на възнаграждение в стойност за същия INN.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР