От днес няма да се изисква подписването на информирано съгласие

...
От днес няма да се изисква подписването на информирано съгласие
Коментари Харесай

Кацаров отмени подписването на информирано съгласие за ваксинация

От през днешния ден няма да се изисква подписването на осведомено единодушие за слагане на ваксина против COVID-19. Това разгласи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в Министерство на здравеопазването.

Той изясни, че е подписал заповедта след диалог с шефа на Европейския център за надзор на заразните заболявания Андреа Амон, която показала, че няма медицински учредения за практиката, въведена у нас през предходната година от предходния здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Кацаров заяви и че страната ни няма да употребява за спомагателни запаси и експерти в борбата с ковид, защото не се постанова и

Той уточни, че броят на болните в лечебните заведения и на умрелите понижава.

Ако съблюдаваме тези ограничения, които са работещи - със зеления документ и множеството проби, би трябвало да чакаме възстановяване на епидемиологичната обстановка, предвижда министърът.
 Вълната на COVID-19 пречупена, Кацаров не изключва пета вълна февруари 2022
Вълната на COVID-19 пречупена, Кацаров не изключва пета вълна февруари 2022

Да използваме този прозорец и да се имунизираме

По негови данни на Министерството на образованието са предоставени 900 000 щадящи теста за учениците, от които към 50-60 000 са употребявани до момента. В момента тече процедура за снабдяване на още 1 млн. теста през идната седмица. Според Кацаров това са задоволително щадящи проби, с цел да могат множеството възпитаници да се върнат в клас.

Здравният министър изясни, че е приказвал с сътрудника си от МОН проф. Николай Денков за това дали не е по-правилно учениците над 7 клас да се тестват с проби за възрастни, изключително в случай че могат и да се имунизират.

На брифинга стана ясно и че от вторник ще проработи открита линия, на която лекари и експерти от Медицинския университет в София ще дават отговор на медицинските въпроси на жители по отношение на имунизациите - да вземем за пример дали да се имунизират, в случай че страдат от несъмнено заболяване.
 Удължават епидемиологичната конюнктура с от 4 до 6 месеца, без локдаун
Удължават епидемиологичната конюнктура с от 4 до 6 месеца, без локдаун

Зеленият документ засилва и имунизациите, и тестването

Кацаров разгласи и че към този момент има опция с, при които има 90 дни сред две регистрирани инфекции.

Здравният министър направи и коментар за

Огорчих се от казаното от проф. Анастас Герджиков, тъй като то не дава отговор на истината, безапелационен бе той.

Кацаров опроверга две изказвания на подкрепения от ГЕРБ претендент.

" Той сподели, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите. Това не е правилно. Всички средства са изплатени на лечебните заведения до стотинка . Вероятно идната седмица Министерският съвет ще гласоподава спомагателни средства за работещите на първа линия ", съобщи министърът.

Той отхвърли и изказванието на Герджиков, че лечебните заведения нямат медикаменти, припомняйки, че още на 1 септември е издал заповед за възбрана на износа на лекарства, които се употребяват за лекуване на ковид.
 Еврокомисар не изключва български вид на COVID-19, в случай че не увеличим имунизацията
Еврокомисар не изключва български вид на COVID-19, в случай че не увеличим имунизацията

Рискуваме да се превърнем в клъстер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР