От днес Нидерландия изисква негативен резултат от PCR-тест за COVID-19,

...
От днес Нидерландия изисква негативен резултат от PCR-тест за COVID-19,
Коментари Харесай

Нидерландия изисква задължителен PCR-тест за влизане в страната

От през днешния ден Нидерландия изисква отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19, изработен до 72-часа преди влизане в страната от всички пасажери, в това число нидерландски жители, жители на Европейски Съюз (в това число и български граждани) и жители на Шенгенското пространство. В допълнение към него пасажерите, които пътуват с въздушен превоз към Нидерландия от страни отвън ЕС/Шенген би трябвало да показват и попълнена за съществуването на отрицателен резултат за COVID-19. И двата документа би трябвало да бъдат показани на книжен притежател.

Ако пътуващите не съумеят или откажат да показват отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19 преди тръгване към Нидерландия, те няма да бъдат допускани да се качат на борда на самолета. Двата документа би трябвало да се показват и след идването си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отхвърлен достъп до територията на Нидерландия.

Външно министерство разгласява условията за тестванията, които Нидерландия постанова. Резултатът от теста би трябвало да бъде на британски, немски, френски, испански или нидерландски език. Документът би трябвало да е от молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19. Всички други типове проби, включително и бързи проби, няма да се одобряват за годни. Тестовият резултат следва да бъде отрицателен /или вирусът не се открива/, да съдържа името и семейството на човека по паспорт, дата и време на взимане на теста, изработен най-много 72 часа преди идване на самолета в Нидерландия, да има информация за института или лабораторията, направила теста. На тест подлежат всички лица над 13 –годишна възраст в това число. 

Изискването за показване на отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19 при идване в Нидерландия важи и за директни пасажери, които не напущат директната зона на летищата в Нидерландия, както и за пасажери, които идват в Нидерландия посредством морски, железопътен и автобусен превоз. Това обаче няма да се ползва за пристигащите с авто превоз. 

Наличието на отрицателен резултат от PCR-тест обаче не анулира нуждата от използване на 10-дневна целесъобразна карантина в домашни условия след идване в Нидерландия от страни с „ оранжев “ (в това число и от България) и с „ червен “ код предвид на разпространяването на болестта COVID-19 в тези страни. Нидерландските управляващи още един път акцентират, че пътешестване в чужбина следва да се подхваща единствено в извънредно наложителни обстановки (препоръката остава на този стадий най-малко доникъде на м. март 2021 г.). 

Изискването за показване на отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19 не се отнася до някои. Сред тях са:
Деца под 13-годишна възраст;Граждани, идващи от зони, включени в листата на Европейски Съюз за безвредни във връзка с разпространяването на COVID-19 страни (списъкът може да бъде открит.Пътници, идващи от Исландия;Трансгранични пасажери (включително студенти и ученици);Притежатели на дипломатически карти за идентичност, издадени от Министерство на външните работи на Нидерландия;Притежатели на задгранични дипломатически паспорти;Притежатели на нидерландски дипломатически паспорти, в случай че пътуват по служебни причини;Държавни глави и членове на непознати правителства;Граждани, които работят в бранша на превоза на артикули, както и различен транспортен личен състав при нужда. В тази категория се включват водачи на камиони и лица, които работят на контейнерни кораби, кораби за насипни товари (например руда и въглища), танкери (горива и химикали) и риболовни кораби. Също по този начин се включват лица, които работят в енергийния бранш, в това число на петролни и газови платформи, офшорни вятърни паркове, офшорни компании, които дават услуги за този бранш, и членове на екипажа на въздухоплавателни средства, круизни кораби и фериботи, в случай че пътуват, с цел да извършват служебните си задължения;Притежатели на моряшки карти, в случай че пътуват за осъществяване на служебните си отговорности или след тяхното привършване. Изключението не се отнася за моряци на търговски яхти и атракционни плавателни съдове;Пътници на полети, които нямат летище в Нидерландия като дестинация, само че са пренасочени към нидерландско летище заради непредвидени обстоятелства;Пътници с пътна заповед на НАТО (NATO Travel Order) или виза NATO-2. 
При потребност от подпомагане, българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Хага на следните телефони за връзка: + 31 70 350 3051 и в извънработно време на тел.: + 31 6 862 13 612. Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл:. МВнР предлага на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката " Пътувам за… ” на адрес. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР