От днес маските в градския транспорт в София и Пловдив

...
От днес маските в градския транспорт в София и Пловдив
Коментари Харесай

Отново с маски в градския транспорт в София и Пловдив - спазват ли се мерките?

От през днешния ден маските в градския превоз в София и Пловдив са наложителни. Мярката обаче завари доста хора без маски. Въпреки десетките извършители на заповедта, едвам 9 предупредителни протокола бяха издадени през днешния ден в столицата след взаимната инспекция на Центъра за градска подвижност и полицията.

Предпочели да съблюдават разпоредбите, само че и такива, които за по-удобно са решили да ги заобиколят. В утринните часове хората без маски не бяха изключение.

Българска национална телевизия: Защо сте без маска?

- Защото не знам, че са влезнали в действие.

Българска национална телевизия: А не Ви ли прави усещане, че хората към Вас са с маски?

- Направи ми, само че към този момент бях в рейса. Какво да направя? Сега ще си купя маска и ще си я сложа.

Учудване, неразбиране и усмивка бяха изписани върху лицата на нарушителите, а служителите на реда им дадоха отговор с предупредителни протоколи. За систематичните извършители санкцията е от 300 до 1000 лева Санкции обаче не могат да бъдат налагани от контрольорите в градския превоз.

" Те могат в границите на положителния звук да помолят съответния пасажер да си постави маска на лицето, в случай че няма - да слезе и да си закупи, след което да си продължи пътуването ", разяснява Станислав Станков, Център за градска подвижност - София.



" Първите дни екипите, които можем да отделим, припомнят на хората. Помагат, дори дават маски от време на време, в случай че човек е не запомнил маската си. Контролът се прави от органите на Столична дирекция на вътрешните работи и надлежно на РЗИ, тъй че най-вероятно ще има и надзор. Нашата задача, която съм дала на сътрудниците, е да припомнят на хората, да им дават благоприятни условия ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

В Пловдив ограниченията бяха посрещнати с неодобрение, само че пасажерите в градския превоз означиха, че за първи път виждат толкоз доста хора с маски.

Засега ограниченията са въведени за период от един месец. Ако броят на инфектираните с коронавирус продължава да пораства, ще бъдат наложени по-строги правила.

Вижте повече в репортажа

По тематиката работиха: Айше Сали, БНТ-Пловдив


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР