От днес лекарите изписват антибиотици само с електронна рецепта. Издадените

...
От днес лекарите изписват антибиотици само с електронна рецепта. Издадените
Коментари Харесай

Антибиотици вече се изписват само с е-рецепта

От през днешния ден лекарите изписват антибиотици единствено с електронна рецепта. Издадените досега хартиени предписания имат годност от 30 дни и могат да се извършват в аптеките, съобщи БНР.

Отпадането на хартиената рецепта за антибиотици става факт на фона на терзания от страна на незабавни медици, че фелдшерите и лекарските асистенти не могат да изписват електронни предписания, защото не са категорично посочени в наредбата. Миналата седмица ръководителят на Фармацевтичния съюз Димитър Маринов изнесе данни, съгласно които 38 от тези експерти издават електронни наставления. Колкото до аптеките, съгласно него те извършват такива предписания, стига изписаното лекарство да е налично:

" Единственото, което би трябвало да знае пациентът, когато има е-рецепта, е по кое време е бил на обзор. За да могат бързо да му я намерят, ЕГН-то ще си го огледа от персоналната карта ".

От сдружението на лечебните заведения от профилираната извънболнична помощ приканиха да се вкарат изключения, при които да се изписва хартиена рецепта за антибиотици. Д-р Катя Ганова разяснява:

" Би трябвало да има и да се намерения за тези изключения, с цел да не отиваме до крайности и до съдбовни неточности ".

От през днешния ден в действие влиза и удължената с 15 дни възбрана за експорт на инсулинови медикаменти и на антибиотици за деца. Тя ще работи доникъде на април.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР