От днес е в сила трета поредна заповед за забрана,

...
От днес е в сила трета поредна заповед за забрана,
Коментари Харесай

Лекарствена асоциация: 3 месеца след спирането на износа на инсулини и антибиотици за деца те все още са в недостиг

От през днешния ден е в действие трета поредна заповед за възбрана, с която стартира четвърти месец без право на паралелните дистрибутори да вършат експорт на над 90 медикаменти.

" Това значи, че дефицитът им се дължи на други аргументи, които чакаме Министерството на здравеопазването да оповести ", обявиха от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) по време на семинар " Паралелната дистрибуция на медикаменти – положителни практики в Европейския съюз и провокации в България ".

БАРПТЛ подчертаха, че данните, на които се основава анализът на Министерство на здравеопазването не са оповестени, което слага под подозрение обективността и достоверността им.

Забраната на цели групи артикули не е пропорционална, което бе доказано и от еврокомисаря по опазване на здравето Стела Кирякиду по време на визитата й у нас в края на 2023 година " Това е възбрана върху възбраната " сигнализираха от асоциацията и акцентираха, че е парадоксално в България тя обгръща повече инсулини и антибиотици за деца, в сравнение с попадат в листата на ЕМА с сериозни медикаменти за наблюдаване.

БАРПТЛ са безапелационни, че единствената справедлива система за определяне на дефицит у нас е СЕСПА.

Представени бяха образци за работещи практики за успореден импорт, които действително довеждат до големи спестявания за 2022 година в държавите-членки, където конкуренцията на пазара на медикаментите се предизвиква – 123 милиона евро в Полша, 235 милиона евро в Швеция и 82 милиона евро в Дания. Данните изнесе Каспър Ърнест, общоприет секретар на Достъпни медикаменти Европа (Affordable Medicines Europe - AME). Той акцентира, че в Европейското икономическо пространство единствено 2,8% от целия размер на фармацевтичния пазар е резултат от активността на паралелните дистрибутори. Ърнест разказа и редица благоприятни условия за обезпечаване на медикаменти в случаите на дерегистриране от стана на притежателите на позволение за приложимост, каквито в България от ден на ден се следят. Официалните отчети на Изпълнителната организация по медикаментите регистрират близо 3000 продукта, изтеглени от България заради аргументи, несвързани с лекарствената сигурност.

От БАРПТЛ се застъпиха за понижаване на регулаторните спънки за достъп на пациентите до реимбурсирани медикаменти от успореден импорт. Паралелните вносители са обезпечили инсулин, който не е наличен за пациентите по чисто административни аргументи. Друг сериозен проблем е неспазването на законовите периоди за одобряване на цена на медикаментите от успореден импорт, като бяха посочени образци, в които позволение от Изпълнителната организация на медикаментите артикули чакат за цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули в продължение на месеци.

Паралелните дистрибутори молиха още веднъж за криминализиране на закононарушенията с медикаменти, защото актуалните наказания не попречват кражбите и контрабандата на лекарствени артикули.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР