От днес Чешката република поема за шест месеца председателството на

...
От днес Чешката република поема за шест месеца председателството на
Коментари Харесай

Чешката република поема за шест месеца председателството на Съвета на ЕС

От през днешния ден Чешката република поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз, което бе признато от Франция.

Страната ще извършва този ангажимент до 31 декември, когато ще съобщи щафетата на Швеция.

Основни цели на чешкото председателство са поддръжката на Европейски Съюз за Украйна, разрешаването на миграционната рецесия, укрепването на енергийната сигурност, стопанската система и отбранителните качества на общността, както и насърчаването на демокрацията.

По мотив началото на чешкото ротационнно председателство на Европейски Съюз до края на годината Еврокомисията отпред с нейния ръководител Урсула фон дер Лайен през днешния ден са на аудиенция в градчето Литомишъл, където ще проведат седмичното си съвещание.

Основните цели, по които страната ще работи по време на председателството си, са войната на Русия в Украйна и следствията от нея, енергийната сигурност, укрепването на защитата и киберсигурността, устойчивостта на европейската стопанска система и демократичните полезности.

Във фокуса на вниманието на чехите ще бъде и върховенството на закона. Заместник-председателят на Еврокомисията, отговарящ за полезностите и прозрачността Вера Йоурова съобщи, че страната й има мощна последователност във връзка с човешките права от Вацлав Хавел - финален президент на Чехословакия и първи на Чехия, а също и опит с тоталитарния режим и следената от страната агитация.

Пред " Политико " тя акцентира, че този опит в този момент е нужен повече от когато и да било.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви през вчерашния ден, че при започване на октомври в Прага ще се организира неофициално съвещание на европейските водачи, като се чака на него да бъде поканен украинският президент Володимир Зеленски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР