От днес, 6 юни 2022 г., Агенцията по заетостта стартира

...
От днес, 6 юни 2022 г., Агенцията по заетостта стартира
Коментари Харесай

Важно за украинските граждани! По 356 лв. за 3 месеца за наеми и режийни разходи за всички започнали работа

От през днешния ден, 6 юни 2022 година, Агенцията по заетостта започва осъществяването на план „ Солидарност”, финансиран посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Чрез него ще се окаже навременна поддръжка за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с обезпечен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 година Безвъзмездната финансова помощ по плана е в размер на 46 594 860 лв..

Чрез включването си в плана украинските жители ще имат опция за:

  • приемане на психическа поддръжка, професионално насочване, трудово консултиране и обосноваване за започване на работа;
  • включване в субсидирана претовареност на цялостно или ненапълно работно време на база минимална работна заплата за интервал до 3 месеца;
  • приемане на поддръжка на работното място чрез обезпечен от работодателя ментор;
  • приемане на интеграционна добавка, включваща разноски за наем, режийни разноски и интернет в размер на 356,00 лева на месец за интервал до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските жители следва да се записват в Дирекции „ Бюро по труда”, които са ситуирани на територията на цялата страна, и там – на място, да подават заявките си.

Работодателите, искащи да се включат в план „ Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в плана единствено посредством електронна платформа.

В интервала на субсидираната претовареност те ще получават средства за хонорари на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лева.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и тласъци, покриващи разноските за всички дължими вноски за сметка на работодателя, според условията на Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване – за останалите на работа лица след интервала на субсидирана претовареност, изчислени върху откритата за страната минимална работна заплата.

Подробна информация за изискванията по плана може да бъде открита на формалната страница на Агенцията по заетостта, както и във всички Дирекции „ Бюро по труда” в страната.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР