От днес - 6 юли - всеки нов модел автомобил

...
От днес - 6 юли - всеки нов модел автомобил
Коментари Харесай

Технология за ограничаване на скоростта става задължителна в ЕС

От през днешния ден - 6 юли - всеки нов модел автомобил на пазара на Европейския съюз би трябвало да има технологията ISA за надзор на скоростта, а от юли 2024 година всяка кола, която се продава в Европейски Съюз, ще би трябвало да е оборудвана с нея, разгласи Европейският съюз по транспортна сигурност.

Какво е ISA? Intelligent speed assistance, или умна асистенция със скоростта, комбинира данните от камерите на колата, картови данни и надълбоко образование (deep learning), с цел да откри дали колата се движи над разрешената скорост, и предизвестява водача за това.

ISA ще включва няколко разновидността на противоположна връзка към лидера - звуково предизвестие, осцилация, противоположна връзка през педала за газта, и в случай че нищо от това не свърши работа - надзор на скоростта, т.е. наложително гладко понижаване.

Разбира се, всичко това ще зависи от производителя и водача. Изискванията на Европейска комисия са всеки нов автомобил да има технологията, само че то може да бъде следено изцяло от притежателя на автомобила. Дори и всички настройки да са включени, щом колата понижи, нищо не стопира лидера да натисне педала за газта отново и да вдигне още веднъж скорост.

Според данни на Европейската комисия превишената скорост е виновна за " към 30% от съдбовните произшествия ". Тестов план на име PROSPER в 6 страни сочи, че ISA може да понижи смъртните случаи с сред 19-28% - в случай че производителите вкарат технологията. Ако това се направи от регулатор, данните сочат, че смъртните случаи на пътя могат да намалеят с сред 26-50%.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР