От днес, 29 март, започва изпълнението на програмата на Националния

...
От днес, 29 март, започва изпълнението на програмата на Националния
Коментари Харесай

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2024 г.

От през днешния ден, 29 март, стартира осъществяването на програмата на Националния застрахователен институт (НОИ) за профилактика и рехабилитация за 2024 година, като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, реализатори на програмата. Това оповестяват от осигурителната институция.

Програмата за едно лице е с дълготрайност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 9,00 лева за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното публично обезпечаване (ДОО). Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да употребява единствено за едно заболяване до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден. Заболяването би трябвало да е диагностично конкретизирано и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани дължими осигурителни вноски за шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията. Право на паричната помощ имат и лицата, които получават персонална пенсия за неработоспособност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното им решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Подробна информация за изискванията за прилагане на програмата, изпълнителите на активността, нужните документи и болесттите, за които се организира профилактика и рехабилитация, е оповестена в рубриката на интернет страницата на Национален осигурителен институт.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР