От днес, 26 май 2020 г., земеделските стопани и тютюнопроизводителите

...
От днес, 26 май 2020 г., земеделските стопани и тютюнопроизводителите
Коментари Харесай

Наетите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа не губят социални и осигурителни права

От през днешния ден, 26 май 2020 година, земеделските стопани и тютюнопроизводителите към този момент могат да декларират по електронен път и образците на трудови контракти за наемане до 120 дни на трайно безработни за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Това е третият тип трудов контракт, основан особено за обезпечаване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство. Дейността му е регламентирана с &43 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето от 13.05.2020 година и ще е в действие до 31.10.2020 година
За подписаните до 26 май 2020 година контракти земеделските стопани и тютюнопроизводители са длъжни в период до 29 май 2020 година да получат от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ неповторим идентификационен номер за регистрация на всеки един пример, който са употребявали. Номерата могат да бъдат получени по електронен път или на място в Дирекциите „ Инспекция по труда “. След 26 май 2020 година земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да подписват трудови контракти по §43 от Преходните и заключителните разпореждания на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, единствено откакто получат пример с неповторим идентификационен номер за регистрация от Портала за еднодневни трудови контракти, поддържан от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.
За наемане на работна ръка за прибиране на реколтата земеделските стопани и тютюнопроизводители могат подписват контракти и за повече от един ден по &49б от Закона за ограниченията и дейностите в изискванията на изключително състояние, гласувано с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година и за превъзмогване на последствията. Тяхното деяние също е до 31.10.2020 година И за двата типа контракти за повече от един ден не е належащо авансово възнаграждение на осигурителни вноски, като те могат да се подписват за 4, 6 и 8 часа.
Земеделците могат да продължат да употребяват и основаните през 2015 година с член 114а от Кодекса на труда така наречен еднодневни контракти, които се подписват за един ден (8 часа) или за 4 часа и които се дават след авансово платени осигурителни вноски.
Наетите в селското стопанство по силата на който и да е от трите типа специфични контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа не губят право на обществено подкрепяне и компенсации за безработица и не се постанова да поставят общественополезен труд.
И трите типа контракти се дават по електронен път през Портала за трудови контракти по член 114а от Кодекса на труда. Регистрираните аграрни стопани и тютюнопроизводители, които ще употребяват портала за пръв път и при регистрацията си в Министерството на земеделието, храните и горите са дали годен електронен адрес, ще получат автоматизирано потребителско име и ключова дума за вход в системата. Тези, които не са дали годен електронен адрес, следва да дават подобен в Инспекцията по труда, с цел да им бъде обезпечен достъп. Предоставените досега достъпи до портала остават годни.
Повече информация за потреблението на новия пример на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е оповестена в уеб страницата на ИА „ Главна ревизия по труда “, в рубриката „ За работодатели и работещи “, подрубрика „ Трудови контракти по член 114а “. http://www.gli.government.bg/page.php?c=82
При нужда назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ помощник-инспектори могат да спомагат на земеделските стопани и тютюнопроизводителите за работа със софтуера. Указания за потреблението на Портала са оповестени и в уеб страницата на плана http://innovation.gli.government.bg/, Дейност 10.
От началото на годината досега са регистрирани над 73 000 еднодневни контракти от 564 аграрни стопани, отглеждащи най-вече лозя, ябълки и лавандула. Още 66 аграрни стопани са декларирали 2500 бр. контракти за повече от един ден за 29 500 човекодни за отработване, главно за прибиране на розовия цвят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР