От днес, 17 януари 2020 г., влизат в сила новите

...
От днес, 17 януари 2020 г., влизат в сила новите
Коментари Харесай

Вече има строги изисквания за отглеждане на прасета

 От през днешния ден, 17 януари 2020 година, влизат в действие новите условия за по-висока биосигурност при развъждане на прасета в персонални стопанства, фамилни и индустриални ферми, заяви Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Измененията и допълненията в Наредба № 44 от 2006 година за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти са обнародвани в днешния брой.... на Държавен вестник. Водещата им цел е да се минимизират рисковете от навлизане и разпространяване на заразни болести. Новите условия са въведени поради комплицираната епизоотична конюнктура в страната през миналата 2019 година и са разисквани и съгласувани с браншовите организации.

В личните стопанства е прецизиран броят на допустимите за развъждане животни за персонални потребности. При свинете се позволява развъждането на не повече от 3 свине за угояване. Трябва да бъдат обезпечени места за храна, вода и предпазване на фуража. Всяко стопанство би трябвало да има ограда и обособено място за развъждане на животните с избрана повърхност. Стопаните би трябвало да подхващат дейности за стерилизация, както и за стеснен контакт с хора и други животни.

При фамилните и индустриалните ферми новите ограничения включват основаване на буферна зона или двойна/плътна ограда към обектите за попречване на контакт с диви прасета. В взаимозависимост от софтуерното решение на притежателя, е въведена опция на всяка софтуерна група да е обезпечена обособена биосигурност, в границите на един животновъден обект. Важен миг за ограничение контакта с гризачи, други вредители и инсекти, е нуждата от покриване на местата за предпазване на фуража, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците. Като спомагателна мярка се изисква отделяне на филтър на входа на всяка постройка за минимализиране риска за разпространяване на болестта от лицата, имащи контакт със свинете.

Предвидено е в допълнение измиване и стерилизация на транспортните средства на място, друго от обособено такова на входа. Относно документите се изисква правене и съществуване на стратегия за разчистване, стерилизация, дезинсекция и дератизация. Всеки обект би трябвало да има самостоятелен проект за биосигурност, както и проект за използване на незабавни ограничения при пораждане на заразни болести.

Във фамилните ферми допустимият брой прасета за развъждане е до 10 прасета майки с приплодите им, само че не повече от 200 броя общо с избрана повърхност за съответната категория животни. Новите условия в този вид ферми са свързани с обособяването на филтър за промяна на работното облекло на входа/изхода на всяка постройка, в която се отглеждат прасета. Той би трябвало да е оборудван с вана за измиване и стерилизация на обувките и оборудване за стерилизация на ръцете. И при тези обекти е значимо обезпечаване на отбрана на фуража за изхранване, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците.

Въвежда се разчистване, измиване и стерилизация на транспортните средства. В този вид ферми се вкарва условие потенциалът на оборудването или мястото, несъмнено за събиране на торовата маса, да е съобразено със наложителния 40 дневен интервал, през който тя няма да може да се извежда отвън животновъдния обект.

За животновъдните обекти, пасищата за целогодишно развъждане на животни, са въведени условия за слагане на ограждения и обезпечаване на храна и вода. Те би трябвало да имат и заслон за обезпечаване на отбрана от неподходящи климатични условия, както и на място за осъществяване на ветеринарномедицински операции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР