От днес, 15 май, влиза в сила нова максимална цена

...
От днес, 15 май, влиза в сила нова максимална цена
Коментари Харесай

От днес говорим по-евтино в ЕС

От през днешния ден, 15 май, влиза в действие нова оптималната цена за всички интернационалните телефонни повиквания и къси текстови известия в Европейски Съюз, заяви Европейската комисия.

Потребителите, които се обаждат от своята страна към друга страна от Европейски Съюз, ще заплащат не повече от 19 евроцента на минута плюс Данък добавена стойност и 6 евроцента плюс Данък добавена стойност за текстово известие. След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 година, тези нови тавани на цените за интернационалните телефонни повиквания и известия в Европейски Съюз са част от измененията на разпоредбите за далекосъобщенията.

След премахването на таксите за роуминг през 2017 година, в този момент Европейски Съюз подхваща ограничения против прекалено високите такси за трансгранични повиквания от родината, отбелязва еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, представена в известието на Европейска комисия. Благодарение на тези две дейности европейските консуматори към този момент са изцяло предпазени от шокови сметки за повикванията към който и да било европейски номер, без значение дали вкъщи или в чужбина. Това е едно от многото съответни достижения на цифровия обединен пазар, добавя тя.

Новите правила целят да преодолеят забележителните разминавания в цените, които съществуваха по-рано сред страните в Европейски Съюз. Обичайната цена на повикване в Европейски Съюз от стационарен или мобилен телефон беше приблизително три пъти по-висока от нормалната цена за национално повикване, а нормалната цена за изпращане на текстови известия в Европейски Съюз беше над два пъти по-висока от националната цена. В някои случаи нормалната цена за повикване в границите на Европейски Съюз може да бъде до 10 пъти по-висока от нормалната цена за национални повиквания, разяснява Европейска комисия.

Ново изследване на Евробарометър за интернационалните телефонни диалози демонстрира, че четирима от всеки 10 запитани (42 на сто) са се свързали с някого в друга страна от Европейски Съюз през предишния месец. Общо 26 на 100 от далите отговор оповестяват, че са употребявали стационарен телефон, мобилен телефон или малко текстово известие, с цел да се свържат с някого в друга страна от Европейски Съюз.

Далекосъобщителните сдружения в Европейски Съюз ще би трябвало да оповестят на потребителите новите пределни цени. Правилата ще се ползват във всички 28 страни в Европейски Съюз от през днешния ден, 15 май, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Максималната цена е лимитирана единствено за персонално прилагане, т.е. за частни клиенти. Бизнес клиентите са изключени от новите правила, тъй като няколко снабдители имат оферти, изключително привлекателни за бизнес клиенти, се разяснява в известието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР