От днес - 15 март, влиза в сила правилото, че

...
От днес - 15 март, влиза в сила правилото, че
Коментари Харесай

Нови правила от днес: 14 дни самоизолация за заразените с COVID-19

От през днешния ден - 15 март, влиза в действие правилото, че инфектираните COVID-19 се самоизолират за интервал до 14 дни по преценка на лекуващия доктор.
Контактните им хора ще се слагат под здравно наблюдаване за период от 10 дни. Нормативните промени за това са обнародвани в Държавен вестник.
Пациентите, инфектирани с COVID-19, диагностицирани в болница, се настаняват в конструкция по инфекциозни заболявания или се изолират в основани за задачата изолатори в друга конструкция на лечебното заведение, когато са с хронични болести, налагащи интензивно наблюдаване и лекуване от подобаващ експерт.
При вписване на COVID-19 в детска ясла, детска градина или учебно заведение контактните деца/ученици от засегнатата група/паралелка се слагат под карантина в границите на детското заведение или учебно заведение за интервал от 10 дни. В интервала на карантината в засегнатата група/паралелка не се одобряват нови деца/ученици, а тези от засегнатата група/паралелка, които са контактни на болния, не се реалокират в други групи/паралелки. В засегнатата група/паралелка могат да се одобряват деца/ученици, в случай че са преболедували или ваксинирани против COVID-19 до 90 дни преди визитата в засегнатата група/паралелка. Болните деца/ученици от COVID-19 се одобряват още веднъж в детската ясла, детската градина или в учебното заведение след показване на здравна записка от доктор, че детето е клинично крепко и може да посещава колектива.
На наложителна изолираност подлежат диагностицираните като позитивни за COVID-19, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на опазването на здравето, издадена по предложение на основния държавен здравен контрольор. На наложителна карантина, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на опазването на здравето, подлежат контактни лица на заболели или на заразоносители на COVID-19, се показва още в наредбата.
ИЗТОЧНИК: ТРУД
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР