От днес (12 март) до 18 март започва полицейска операция

...
От днес (12 март) до 18 март започва полицейска операция
Коментари Харесай

КАТ проверява за колани, каски и детски столчета

От през днешния ден (12 март) до 18 март стартира полицейска интервенция за определяне на извършители, които не употребяват предпазни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета . Това заяви на брифинг основен контрольор Росен Рапчев от отдел „ Пътна полиция” на Групово дело „ Национална полиция”, съобщи БГНЕС.

В България и във всички страни членки на TISPOL в Европейски Съюз се организира засилена акция и полицейски интервенции за определяне на извършители, които не употребяват предпазни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета.

Контролът за определяне на такива нарушавания ще бъде засилен в цялата страна. Акцент ще има и върху пасажерите, които се возят на задните седалки на автомобила. От предходната година има промени в закона като към този момент и самият лидер носи отговорност и ще бъде глобяван, в случай че пасажерите нямат колан.

Доста български жители поставят колани, когато се возят на предната седалка. Процентът не е подобен за тези, които се возят откъм гърба. Не е добър и процентът за детските предпазни системи.

Глобата за непоставяне на колан, непоставяне на каска и неизползване на столче за дете е 50 лева Същата санкция се постанова и на лидера, в случай че някой от пасажерите е без колан. Това не значи, че в случай че трима от пасажерите са без колан, лидерът ще бъде санкциониран с по 50 лева за всеки, а общо санкцията ще бъде на тази стойност.

„ Очакваме жителите да се научат да употребяват тези предпазни системи освен, когато има такива интервенции, а непрекъснато. Нека всички в колите да употребяват колани, тъй като това избавя живот”, разяснява Росен Рапчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР