От днес, 1 октомври, граждани от ЕС, от Европейското икономическо

...
От днес, 1 октомври, граждани от ЕС, от Европейското икономическо
Коментари Харесай

Граждани от ЕС вече влизат във Великобритания само с паспорт

От през днешния ден, 1 октомври, жители от Европейски Съюз, от Европейското икономическо пространство и от Швейцария няма да могат да влизат в Обединеното кралство с персонални карти, а единствено с годен интернационален паспорт.

Новите разпореждания, откакто Обединеното кралство излезе от Европейски Съюз, постановяват, че от 1 октомври персоналните карти повече няма да са годни за влизане в страната. Ще е нужен интернационален паспорт, годен за целия интервал на престоя.

Ще се вършат изключения до 31 декември 2025 година единствено за някои характерни случаи, като да вземем за пример погранични служащи или хора с планувано лекуване, притежаващи подобаващ здравен документ.

Хората, които са подали заявление за приемане на статут на уседналост или краткотраен статут на уседналост, само че по някаква причина още нямат отговор, също ще бъдат допускани на Острова след 1 октомври с персонални карти. Изключение ще се прави и за получилите към този момент този тип статут до края на 2025 година, а евентуално и по-късно, в случай че персоналната карта продължава да дава отговор на стандартите за сигурност на Международната организация за гражданска авиация.

Вестник „ Гардиън “ писа, че има угриженост, че жители на Европейски Съюз могат да не бъдат качвани на полети за Англия заради объркващите разпореждания на английското държавно управление за персоналните карти и паспортите.

Според вестника европейците се притесняват, че авиолиниите ще имат проблем с разграничаването на документите при качването в самолетите, тъй като Обединеното кралство не е издавало на европейските жители, живеещи на Острова след Брекзит, физически документ за престояване. Те разполагат само с код за статута си в английския държавен уебсайт, а това може да заблуди някои компании да не ги позволяват единствено с показани персонални карти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР