От днес, 1 октомври, е в сила заповед на кмета

...
От днес, 1 октомври, е в сила заповед на кмета
Коментари Харесай

Община Варна увеличава с до 400 % размера на гаранциите на строителните фирми за ремонтите

От през днешния ден, 1 октомври, е в действие заповед на кмета на Варна, съгласно която се усилват до четири пъти гаранциите, които строителните компании заплащат на общината при ремонтни действия и прокопавания в урбанизираната територия. Това осведомят от пресцентъра на Общината.

Съгласно промените на Инструкцията за установяване на гаранционни депозити по процедура за издаване на заповеди да прокопавания по градската улична мрежа, компаниите към този момент ще подават до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възобновяване на пътните настилки след ремонтите. Заедно с това се покачват и условията за качество и стандарт на възстановителните действия, в това число и на настилките.

До момента, години наред, такива условия не са им поставяни, което е било измежду аргументите възобновяване на настилките след прокопавания да е с незадоволително качество и без унифицирани стандарти. По старите наредби на Община Варна е нямало съвсем никаква разлика сред гаранционните депозити на компаниите при прокопавания на основни и други улици, като размерите на тези депозити, плащани от компаниите, са били едвам сред 48 и 62 лева на кв. м. След ремонтите сумите съвсем постоянно са им били връщани в целокупност без значение на качеството на възстановителните работи и технологията.

Съгласно заповедта на кмета Благомир Коцев, считано от 01 октомври 2024 година, строителните компании ще заплащат депозити за възобновяване на канализационни отклонения по 246 лева на кв. м., за прокопавания на ВиК и други отклоняване – по 221 лева на кв. м., за общоприети тротоари – до 142 лева на кв. м., за тротоари от асфалтобетон – по 126 лева на кв. м., като цените са обновени и повишени до четири пъти, според настоящите стопански условия в страната.

Завишаването на депозитите е вследствие на конкретизирана и систематизирана технология за възобновяване на засегнатите от прокопаване сектори. Тя подхожда на утвърден от АПИ стандарт на строителните практики и цели да подсигурява качество на уличните настилки и гаранции за естетичност и резистентност на градската среда.

Според инструкцията, депозитите за качество и вярно осъществяване на възобновяване на пътното платно и засегнатите тротоарни настилки се внасят по сметка на Община Варна от компаниите преди да стартират дейностите си и в случай че възобновяване на ремонтираните сектори не е осъществено по прелюдия с Инструкцията стандарт, средствата ще се задържат от Общината.

Районните кметове ще са виновните за контрола по използването на заповедта и ще могат да дават мнение към кмета на Община Варна. При неспазване на стандартите депозитът да се задържа в хазната. Кметът, от своя страна, също си резервира правото да управлява качеството на надзора, реализиран от районните кметове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР