От днес, 1 февруари, Дания става първата страна от Европейския

...
От днес, 1 февруари, Дания става първата страна от Европейския
Коментари Харесай

Дания се връща към старото нормално - дали ще успее?

От през днешния ден, 1 февруари, Дания става първата страна от Европейския съюз, която анулира всичките си ограничавания против Ковид-19, съобщи Агенция Франс Прес. Тя счита да се оправи с по-лекия вид на Омикрон, макар рекордния брой случаи, разчитайки на високото имунизационно покритие.

След първия опит за унищожаване на всичките ограничавания сред септември и ноември 2021 година, скандинавската страна още веднъж се отхвърля от маските за лице, здравните пропуски и лимитираното работно време за питейни заведения и заведения за хранене. Нощните клубове още веднъж отварят порти във вторник, когато завършват и рестриктивните мерки за броя на хората, позволен за събирания на закрито, написа БГНЕС. Остават единствено няколко ограничавания по границите на страната за неимунизирани пасажери, идващи от страни отвън Шенген.

Дания записва към 40 000-50 000 нови случая на Ковид-19 на ден, или съвсем един % от 5,8 милиона поданици на страната.
Дания обмисля унищожаване на коронавирус рестриктивните мерки
Премиерът на Дания Мете Фредериксен желае в края на месеца да анулира всички настоящи в страната коронавирус ограничавания, оповестява всекидневни...
Прочети повече
" Имаме извънредно висок обсег на възрастни, имунизирани с три дози ", сподели епидемиологът Лоне Симонсен от университета в Роскилде. Повече от 60 % от датчаните са получили трета доза - един месец преди графика на здравните управляващи - в съпоставяне със приблизително равнище за Европейски Съюз от малко под 45 %.

Здравните управляващи пресмятат, че 80 % от популацията, в това число преболедувалите неотдавна, е предпазено против тежки форми на болестта. " Тъй като Омикрон не е тежко заболяване за имунизираните, ние имаме вяра, че е рационално да се отстранен рестриктивните мерки ", сподели Симонсен.

Широкото разпространяване на разновидността на Омикрон също се чака да докара до " по-здрав и дългогодишен имунитет ", което ще помогне на страната да отблъсне бъдещи талази, счита тя.

Две години след експлоадирането на Ковид-19, датската тактика се радва на необятна поддръжка вкъщи. В изследване, оповестено в понеделник от всекидневника Politiken, 64% от интервюираните датчани споделиха, че имат вяра в политиката на държавното управление по отношение на Ковид-19.

В бъдеще датчаните ще носят персонална отговорност, сподели Симонсен.
Датска медия се извини: Бяхме като хипнотизирани от изказванията на политиците за Коронавирус
На 7 януари един от най-големите датски вестници Ekstra Bladet сервира опрощение на читателите си, признавайки, че е бил „ съвсем х...
Прочети повече
Датчаните все по-често употребяват домашни проби за разкриване на зараза, само че в този момент те последователно се отстраняват, а вместо това на всеки със признаци се предлага да остане вкъщи.

До момента Датската здравна работа предлага тези, които имат позитивна проба, да се изолират за четири дни, до момента в който контактните случаи към този момент не би трябвало да се слагат под карантина. Маските за лице и здравните пропуски също се предлагат за визити в болница.

Датското държавно управление споделя, че не чака да се наложи още веднъж да се върне към нови ограничавания, само че остана внимателно оптимистично. " Не можем да предоставим никакви гаранции, когато става въпрос за биология ", сподели министър председателят Мете Фредериксен предходната седмица, когато разгласи завръщането на страната " към живота, който познавахме преди ковид ".

" Две години след пандемията популацията в множеството страни е достигнало високи равнища на имунитет от ваксини или натурален имунитет след преболедуване. Така завършва, съдейки по това, което видяхме с историческите пандемии ", счита Симонсен.

" Наистина е хубаво, че това свършва, само че дали в действителност ще живеем без никакви ограничавания в този момент? Съмнявам се ", сподели Силле Хьорт, продавач в заведение за бързо хранене, припрян да види още веднъж лицата на своите клиенти без маски.
Дания стартира имунизация с четвърта доза
Дания ще предлага имунизация с четвърта доза на най-уязвимите си жители. Това се случва на на фона на рекордния брой на инфектираните с...
Прочети повече
Това е вторият път, когато Дания се пробва да се върне към метода на живот отпреди пандемията. На 10 септември, 2021 година страната анулира всички свои ограничавания, преди да вкара още веднъж някои от тях при започване на ноември. Тогава музеите, кината, театралните и концертните зали бяха затворени тъкмо преди Коледа и още веднъж отворени при започване на януари.

Изправени пред по-ниско равнище на хоспитализации спрямо предходни талази, няколко европейски страни, в това число Франция, Ирландия и Англия, оповестиха повдигане или доста понижаване на рестриктивните мерки, макар върховете при болест с нови случаи.

Според Световната здравна организация 73% от европейското население се е заразило с Ковид-19 най-малко един път от януари 2020 година

Тайра Краузе от Датската институция за публично здраве и научни проучвания SSI сподели в това време, че чака Ковид-19 да се завърне на постоянни талази, " като грип ". " Може да се наложи да имунизираме рисковите групи преди есента, с цел да предотвратим тежки случаи ", съобщи тя пред научното списание Videnskab.

Още: Подвариантът BA.2 е по-заразен от Омикрон

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР