От директор на новините на бТВ до кандидат на ГЕРБ

...
От директор на новините на бТВ до кандидат на ГЕРБ
Коментари Харесай

Става дума за лоялност. Как случаят Хекимян остави политическо петно върху медиите

От шеф на новините на бТВ до претендент на ГЕРБ за кмет на София. Антон Хекимян измина този път в границите на броени дни. Това слага въпроса за политическото въздействие на партиите върху медиите.

„ Казаха ми да излизам от ролята си на водещ към този момент “, споделя някогашният шеф на новините на бТВ Антон Хекимян . Цитатът е от негово видео от вторник, в което досегашният публицист към този момент е влезнал в обувките на политик.

До предишния петък той ръководеше новините в частната национална телевизия бТВ . От понеделник към този момент е в друга роля - претендент за кмет на столицата, посочен персонално от водача на ръководещата в София партия ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов .

Номинацията на Хекимян повдигна въпроса дали ГЕРБ е имала въздействие върху малкия екран, до момента в който претендентът е бил на пост в нея. Доведе и до терзания, че доверието на хората в медиите още повече ще се разклати.

„ Опасно е, когато политиката се опита да бръкне в медийното тяло и да извади оттова едно налагано с години лице “, сподели за Свободна Европа журналистката и медийна анализаторка Весислава Антонова . Според нея това усилва чувството за изтриване на границата сред двете сфери.

Според експертката по медийно право и преподавателка в Софийския университет проф. Нели Огнянова , това е и „ следващият явен знак, че медиите са овладени, а публицистиката е в рецесия “.
Как се стигна дотук
Номинацията на ГЕРБ за кмет на София се очакваше от месеци, само че се реши в последната седмица. Борисов даде обещание „ ексцентрично решение “. Отдавна се знаеше, че Йорданка Фадъкова , която е на поста от 2009 година и е различим партиен кадър, няма да се кандидатира повече.

В деня преди крайния период за регистрация за идните на 29 октомври локални избори за кмет на столицата и лидер на листата за общински съветници на ГЕРБ.

Два дни по-рано той изненадващо напусна поста си на шеф на новините в бТВ - позиция, от която зависи подготовката на новинарски излъчвания и настоящи излъчвания.

На този пост през декември 2020 година на мястото на Венелин Петков и след. В бТВ Хекимян е прекарал съвсем 20 години. Той стана разпознаваемо лице като водещ на утринния блок.

След неговата номинация за кмет на София бТВ излезе с позиция, съгласно която малкия екран за опазване на името и репутацията си и за подсигуряване на независимо отразяване на предизборната акция.
Отношенията на Хекимян с ГЕРБ
Пред медиите в понеделник Хекимян избегна въпросите за връзките си с ГЕРБ и Борисов - по кое време са почнали и до каква степен са близки. В четвъртък претендентът даде за Българска национална телевизия , в което сподели, че „ сега, както и през годините, връзките ми с Бойко Борисов са професионални “.

Според Нели Огнянова безспорно има връзка сред Хекимян и Борисов обратно във времето. „ Колкото и Борисов да легендира избора с бодрост и просветеност на претендента, става дума за преданост - и то по времето, когато [Хекимян] е заемал позицията началник на новините на бТВ. “

Предшественик на Хекимян на този пост (от 2014 до 2020 г.) е Венелин Петков. За Свободна Европа Петков сподели, че като водещ на „ Тази заран “ Хекимян е имал голяма автономност и е бил свободен да комуникира с всички политически фактори в страната.

Петков не пожела да разяснява дали Хекимян е имал близки контакти с ГЕРБ през тези години: „ По-голямо доказателство от това [номинацията на Хекимян за кмет от ГЕРБ] мисля, че не е належащо. “

Освобождаването на Петков и замяната му с Хекимян се изяснява с новата към оня миг компания притежател на бТВ Медия Груп - капиталовия фонд PPF , и с нейната визия за публицистичната политика на медията. Дали ГЕРБ е изиграла роля в това предопределение, съгласно Петков могат да кажат единствено от партията и от PPF.

Свободна Европа се допита и до бТВ по отношение на механизмите на малкия екран да защищава публицистите си от политическо обвързване. От бТВ споделиха, че оферират цялостна поддръжка и запаси за отбрана на чиновниците в нюзрума, а също така ползват вътрешни политики за безвредна професионална среда.

Спазването на правилата за самостоятелна журналистическа активност е въпрос на саморегулация, прибавиха от малкия екран.
Вижда ли се връзка сред бТВ и ГЕРБ
Услужливостта на един началник на новините по отношение на политическа партия не се показва наложително в манипулиране на аудиторията, счита Огнянова. Връзката сред медия и партия може да се вижда в избора или избягването на тематики, в изтласкването на публицистиката от програмата и в политиката към канените посетители.

Антонова е на мнение, че не би трябвало да се вършат изводи, основани на откъслечни наблюдения върху наличието на медията. Нужен е фокусиран мониторинг, който да покаже освен дали политици от избрана политическа мощ са доминирали тази телевизия, само че и по какъв начин са били извършени интервютата с тях.

Според Хекимян определението на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за него като „ къртица “ на Борисов в бТВ е обидно „ за цялата журналистическа колегия “. „ Аз съм индивидът, който е задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов “, сподели някогашният шеф пред Българска национална телевизия.

„ Той в никакъв случай не е бил натрапен като политически публицист или коментатор. Винаги е бил повече „ народняк “, сподели Антонова.

На въпроса вижда ли се връзка сред бТВ и ГЕРБ в новинарското наличие на малкия екран след 2020 година, Венелин Петков сподели, че не може да даде прецизен отговор. „ За страдание, подобен е уклонът. Аз съм го забелязвал нееднократно и то в основни за България политически моменти. Но точна статистика не съм водил. “

По-големият проблем съгласно някогашния началник на новините е „ изгубването на публицистиката “ от бТВ през годините след промяната на собствеността.

Огнянова акцентира, че не е заслужено сериозните бележки да се отнасят към всички новинари в бТВ, нито пък да се твърди, че политическа връзка има единствено в бТВ и единствено по времето на Хекимян.
А преди Хекимян?
През 2022 година в изявление за Венелин Петков заприказва за политически напън, оказван от ГЕРБ върху бТВ по неговото време като шеф.

„ Опитите за това въздействие са били многолики - от анонимни доноси до напълно лични недоволства, спуснати към централата в Прага. За на процедура несъществуващи проблеми, за несъществуваща липса на обективност “, разясни Петков за Свободна Европа.

Друга форма за оказване на напън през този интервал е персоналното отношение на Борисов към бТВ. През пролетта на 2020 година - годината, в която имаше митинги против държавното управление му, тогавашният министър председател стартира да назовава малкия екран (намек, че медията отстоява ползи на предприемача Васил Божков ) и неколкократно правеше на бТВ.

Малко по-късно - през декември 2020 година, Хекимян беше нараснал и застана отпред на новините. Оттогава Борисов не е подлагал на критика обществено бТВ.
Какви са следствията за публицистиката
„ Върху достолепието на българската публицистика през днешния ден беше оставено още едно огромно леке “, написа дългогодишната журналистка в бТВ и Нова телевизия Ани Цолова във връзка кандидатурата на Хекимян.

Венелин Петков дефинира събитието като „ показателно и печално “. „ Приемането му за обикновено е признак за това, доколко хората са претръпнали към проблемите. Как за тях публицистиката може би няма изключително значение “, сподели той.

От това съгласно него могат да се възползват всички партии: „ Когато никой не задава въпроси и не търси подтекст, е доста елементарно да прокарваш концепциите си - колкото и неуместни да са те. “

Според Антонова е стряскаща опцията един публицист да приключи „ като човек на властта, вместо като неин коректив “. В сегашната си настройка властта надали ще се заеме с превъзмогването на тази рецесия, добави Огнянова.

Освен политическата взаимозависимост, в медийната среда има и други проблеми - да вземем за пример.

„ Ключът [за разрешаването им] е в образованието и културата, както и в действителното господство на правото “, сподели Огнянова. И добави, че задължения би трябвало да се чакат незабавно. Още в акцията за локалните избори, в която деен участник ще е досегашният началник на новините на бТВ.
 От Стара Загора, през бТВ до претендент за кмет на София. Кой е Антон Хекимян  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР