От дете Татяна Василева живее в столичния квартал Люлин“. Споделя,

...
От дете Татяна Василева живее в столичния квартал Люлин“. Споделя,
Коментари Харесай

Облагородяване на пространства в София

От дете Татяна Василева живее в столичния квартал „ Люлин “. Споделя, че вижда позитивна смяна в положението на междублоковите пространства

Зелени политики за по-чист въздух в София

„ Знам какво представляваше региона, тук беше кално и разрушено. С доста коли се подредиха хората. Зимно време и пролетно беше кану-каяк да упражняваш. Сега хората са доста удовлетворени, както виждате започнахме и градинки да си вършим, човек към този момент има предпочитание за поддържане на тази повърхност. Искам да видя това пред всеки блок в Люлин. Не е прашно, което е похвално, хубаво е, прелестно е за окото, да се почувстваме малко европейци – зелено и чисто “, споделя дамата.

Според кмета на региона Милко Младенов смяната е съществена и обезпечава нови паркоместа.

Въвеждане на нискоемисионни зони за битово отопление

„ Метеорологичните условия са ерозирали всички настилки. Това е четвъртата поред локация, която се реновира по по този начин нар. „ кални точки “. През последните години сме построили или обновили повече от 20 паркинга и сме подсигурили места за над 960 автомобила. В съответния случай е към 1 дка място за паркиране и към 500 кв. метра тротоари към блоковете. Макар че времето още е студено, тревичката към този момент е поникнала, до месец-два картинката ще е още по-красива. Идеята е такива кални пространства да се трансформират в зелени и безпрашни точки “, изясни Милко Младенов, кмет на регион „ Люлин “.

Районните кметове избират кои места да бъдат облагородени на база на потребностите на жителите по квартали. Програмата стартира още през 2020 година с регионите „ Красна поляна “, „ Надежда “ и „ Овча Купел “, само че последователно се разраства.

„ Основен приоритет на Столичната община е възстановяване качеството на въздуха. За последните 4 години сме напълно в нормата на средногодишната централизация на фини прахови частици – 10 микрограма. Една от ограниченията е точно облагородяване на междублокови пространство или по този начин нар. „ кални петна “. Те са един от главните замърсители на въздуха, тъй като са източник на запрашаване. Не единствено, че е потребно, само че и всички живущи бяха извънредно удовлетворени. Това ни даде мощ и вяра да продължим напред. Ние работим във всички 24 региона. Вече са направени над 103 облагородени пространства “, заключи Десислава Билева, зам.-кмет „ Зелена система, екология и земеползване “ в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Въздушният мониторинг цели и струпване на данни за следващ разбор

На уеб страницата на Столичната община динамично се създава интерактивна карта с всички облагородени пространства в града, в която ще има и фотоси преди и след ремонтите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР