От десетилетия в САЩ има призиви за по-строг контрол върху

...
От десетилетия в САЩ има призиви за по-строг контрол върху
Коментари Харесай

Ще затегнат ли САЩ правилата за оръжията

От десетилетия в Съединени американски щати има апели за по-строг надзор върху притежанието на оръжия. След престрелката, която умъртви 19 деца в Ювалди, Тексас, Сенатът направи първа стъпка в тази посока от доста време. Въпросът е дали и какъв брой тя може да помогне.

На 16 май Салвадор Рамос , роден в Тексас, навършва 18 години. Първото, което прави, когато става пълновръстен, е да си купи оръжие. Няколко дни по-късно с него убива 19 възпитаници и двама възрастни и умира, прострелян от полицията.

Събитията са от края на май в тексаския град. Случаят не е първият сходен в Съединени американски щати. Стигна се до всеобщи митинги в края на предходната седмица с апел за стягане на ограниченията за владеене на оръжие в страната.

На този декор в понеделник стана ясно, че Сенатът на Съединени американски щати е постигнал основно двупартийно съглашение за приемане на нови законови ограничавания на федерално равнище. Във вторник то получи поддръжката и на водача на малцинството на републиканците Мич Макконъл.

Сделката се смята за забележителен прогрес след многократни несполучливи опити на демократите да контролират притежанието на оръжия. При по-близък прочит обаче личи, че тя е компромисна в някои съществени претенции. Причините за това пораждат доста преди да се роди Салвадор Рамос.
Какво ще се промени
Едно от най-съществените ограничавания, за които се борят поддръжниците на рестриктивните мерки, е възрастовото. Тъй като доста от причинителите на всеобщи стрелби в Съединени американски щати са млади, един от главните апели на протестиращите е повдигането на възрастта, на която може да се издаде позволение за владеене на оръжие от 18 на 21 години.

Сделката планува компромисен вид - инспекции за купувачите на възраст сред 18 и 20 години. Властите ще могат да ревизират за престъпно минало преди навършване на пълноправие, както и досиетата на купувачите за психологично здраве.

Споразумението планува също помощи за обособените щати за приемане и въвеждане на така наречен закони за „ червен байрак “, които улесняват краткотрайното лишаване на оръжията на хора, считани за евентуални агресори. Ще бъдат финансирани стратегии за психологично здраве и за възстановяване на учебната сигурност.

Ще бъде дефинирано кои търговци на оръжия би трябвало да се снабдят с лицензи на федерални дилъри и по този начин да бъдат задължени да вършат инспекции на купувачите. Целта е да бъдат обхванати повече хора, които, въпреки и да не развиват формален бизнес, понякога продават оръжия.

Друга мярка е възбраната за владеене на оръжие от наказани за домашно принуждение, както от хора с издадена ограничаваща заповед от жертвите си. В момента такава възбрана важи единствено в случай че двойката е била женена, живяла е дружно или има деца.

Има обаче подозрения за това дали могат да бъдат покрити разноските по всички препоръчани ограничения, както и дали в действителност предложенията ще получат предстоящата поддръжка от Сената, или ще се постанова да бъдат изменени.

Досега 20 сенатори от общо 100 са създали изказвания, с които приканват за приемане на измененията. Половината от тях са от партията на Републиканците. Така общият брой на подкрепящите рестриктивните мерки става 60, колкото е и минимумът, с цел да се одобряват.
Кой е срещу по-строгите правила
Основният съперник на стягането на ограниченията е Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (National Rifle Association) . Тя е най-голямата организация на притежателите на оръжие в Съединени американски щати. NRA лобира против въвеждането на ограничаващи закони и среща мощна поддръжка измежду Републиканците, които са блокирали множеството оферти за ограничавания на демократите през годините.

На годишната си среща в Тексас в края на май републиканският сенатор Тед Круз отхвърли апелите за надзор на оръжията, Той сподели, че ограничението на правото на владеене на оръжие „ не работи “ и „ не предотвратява закононарушения “.

През 1977 година, написа Би Би Си, оръжейната асоциация образува собствен личен комитет за политически дейности (PAC), който да насочва средства към законодателите, които публично са към 3 милиона $ годишно.

NRA поддържа тезата, че повече оръжия вършат страната по-безопасна и че казусът е в човешкото „ зло “, а не в самото оръжие.

„ Съществуването на злото е една от най-хубавите аргументи да въоръжим жителите, които съблюдават закона “, сподели някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп на откриването на тазгодишната среща на NRA.

Привържениците на въвеждането на ограничавания акцентират, че причинителите на всеобщи убийства постоянно също са хора, спазвали закона преди да стрелят, защото доста от тях са млади. Такъв е казусът и в Ювалди.
Откога е казусът
Масовите стрелби, доста от които в учебни заведения, са постоянно събитие в Съединени американски щати, където притежанието на лично оръжие е предпазено от втората корекция на Конституцията.

Случаят в Ювалди е вторият най-смъртоносен измежду учебните престрелки в страната. Най-много жертви има при стрелбата в началното учебно заведение Санди Хук , Кънектикът през 2012, когато умират 20 деца на 6 и 7 години и шестима възрастни.

Проблемът в случилото се тогава съгласно основния изпълнителен шеф на NRA Уейн ла Пиер е, че охранителят на учебното заведение не е имал оръжие. Ла Пиер е подложен на критика и от двете политически сили за това изявление.

По данни на Центърa за вътрешна защита и сигурност във Военноморското следдипломно учебно заведение в Монтерей, Калифорния общият брой на стрелби в американски учебни заведения от 1970 година насам е 2032, като честотата им се е нараснала след случая в Санди Хук.

По-рано през април президентът Джо Байдън назова казуса "епидемия и интернационален позор ".

До момента са правени опити за предварителна защита посредством така наречен закони за „ аления байрак “, които близо 20 щата са въвели. Те разрешават на полицията краткотрайно да конфискува нечие оръжие при преценка на арбитър, че притежателят е опасност за себе си или другите. Исковете за такива ограничавания нормално постъпват от близки и другари. В случай че бъдат признати новите промени, подобен закон би имало във всеки щат.

Спорно е обаче дали те работят. От една страна е мъчно да се наблюдава какъв брой всеобщи убийства са били предотвратени по този метод. От дуга, написа Ню Йорк Таймс, сигналите най-често се подават за хора, които са опасност за себе си, и по-рядко за тези, които са рискови за останалите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР