От ден първи при встъпването ми в поста на министър

...
От ден първи при встъпването ми в поста на министър
Коментари Харесай

Демерджиев пред НС: За последните 10 г. щата на гранична полиция е намален с 1300 човека

" От ден първи при встъпването ми в поста на министър на вътрешните работи, първото нещо, което направих е да посетя границата и то тъкмо в региона на Елхово. Този акт не беше инцидентен. Ние бяхме оценили риска от повишения мигрантски поток ", съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при започване на чуването си в Народното събрание. 

Той ще приказва пред депутатите за  подхванатите ограничения по защита на границата на страната и оправянето с потока от незаконни имигранти.

" Мигрантският поток няма да понижава, има справедливи фактори, които го образуват и наклонността, най-вероятно, за жалост ще е за увеличение на този поток и непрекъснат поток, вместо понижаване и отпадане на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на Европейския съюз ", съобщи Демерджиев. 

Той съобщи, че в бърз порядък е изработен разбор на нужните ограничения, които би трябвало да се вземат по границата. Сред тях е пониженият щат на българската полиция.

" За последните 10 години щата на гранична полиция е понижен с 1300 индивида ", съобщи Демерджиев. За да бъде преодолян дефицитът е направено предложение за нарастване на щата на гранична полиция с 1260 индивида, съобщи министърът на Министерство на вътрешните работи. Това е направено, съобщи Демерджиев. 

Друг проблем, който е установен е липса на коли, които да обслужват територията. 

" Предприехме дейности и сме стартирали публични поръчки ", изясни Демерджиев, само че съобщи, че част от наличните коли също са непригодни.

" Районът на границата е извънредно тежък и който допуска високо проходими и здрави коли, а не коли с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подобаващи за придвижване по пътищата и моторите им устоят не повече от 25 000 километра ", съобщи Демерджиев. 

Изслушването на служебния вътрешен министър е поискано от парламентарната група на Българска социалистическа партия .

32-годишният младши контрольор Петър Бъчваров беше смъртоносно ранен вечерта на 07.11. при опит да спре влизането на незаконни мигранти в България,  в региона на село Голям Дервент на границата с Република Турция.

От ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия желаеха оставката на Демерджиев поради незадоволителния граничен надзор. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР