От ден на ден проектът за АЕЦ Белене става все

...
От ден на ден проектът за АЕЦ Белене става все
Коментари Харесай

Властта взе остро завоя: Подновяват строителството на АЕЦ Белене през 2019 г.

От ден дневно планът за АЕЦ " Белене " става все по-хубав, а рестартът на дострояването му - все по-реалистичен. Това се разбра и от днешното присъединяване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в утринния блок на бТВ.

" При вложени досега над 3 милиарда лв. в плана АЕЦ „ Белене ” и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме ", сподели тя пред водещия Антон Хекимян.

Петкова разяснява отчета на Българска академия на науките за жизнеспособността на плана „ Белене ”. Според учените Втората атомна би била преференциална, в случай че цената ѝ е под 10,5 милиарда евро, в случай че има държавно присъединяване в партньорство с външен вложител и в случай че най-малко 70 % от нужните средства бъдат обезпечени посредством дълготраен заем с рента под 4,5%.

" Това, което Българска академия на науките прави като извод в отчета, е, че най-лошият сюжет е, в случай че нищо не се подхваща ”, сподели Петкова.

Тя уточни и че съгласно разбора на учените продажбата на оборудването би трябвало да бъде последната алтернатива, която би трябвало да бъде прегледана.

" Предишното остаряло съоръжение за плана АЕЦ „ Белене ” беше върнато назад на съветската страна и беше продадено за жълти стотинки ", напомни Петкова.

Според министъра няма да се наложи спомагателна инвестиция от страна на страната в Белене.

" Ние разполагаме с най-ценното за този план - с площадка, която е лицензирана, с съоръжение, което сме платили, и с нотификация на плана ”, акцентира Петкова.

Според нея Българска академия на науките несъмнено споделя, че има разновидности, в които планът е финансово жизнерадостен.

" Ако стартираме да построяването на АЕЦ „ Белене ” през 2019 година, тя ще бъде подготвена през 2028 - 2029 година ", сподели още енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вид, а без „ Росатом ” този план няма по какъв начин да бъде осъществен.

" Все отново „ Росатом ” е конструктор на плана, те са производители на това съоръжение и без „ Росатом ” доста мъчно бихме създадем каквото и да било ", сподели Петкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР