От Демократична България посрещнаха възторжено решението на Конституционния съд за

...
От Демократична България посрещнаха възторжено решението на Конституционния съд за
Коментари Харесай

ДБ приветстват решението на КС: Опитите на статуквото да спаси главния прокурор се пропукват

От " Демократична България " посрещнаха възторжено решението на Конституционния съд за опцията министърката на правораздаването Надежда Йорданова да изиска предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

" Опитите на статуквото да избави основния прокурор от предварително освобождение се пропукват. Конституционният съд единомислещо даде зелена светлина на правосъдния министър да изиска освобождението на Иван Гешев. Това отваря опцията на министър Надежда Йорданова да внесе във Висшия правосъден съвет искане да се завърши с това ръководство на прокуратурата ", показват от обединението, към чиито редици принадлежи и правосъдната министърка.

" Това е следващ триумф в битката на непримиримия екип на Демократична България за налагане на върховенството на правото и освобождението на правосъдната система от непригодните й ръководители ", тържествуват от обединението сред ДСБ и " Да, България ", се показва още в изказването.

Решението на Конституционен съд бе приветствано и от евродепутата от Демократична България Радан Кънев.

" Конституционният съд единомислещо е приел, че... Конституцията е в действие и надлежно Министърът на правораздаването може да желае оставката на Главния прокурор. Очевидното решение е значимо, тъй като Висш съдебен съвет отхвърли да прегледа всъщност такова искане. С други думи - Висш съдебен съвет отхвърли да се съобрази с Конституцията и законите. Не за първи път, де ", показва Кънев.

" Успех на Надежда Йорданова в идващите стъпки - има безапелационната ми и ясно декларирана поддръжка в Екологичен потенциал, където Иван Гешев пробва - напълно безрезултатно - да се показа за жертва на институционалната война, която персонално стартира ", написа евродепутатът в обществената мрежа.

Според Радан Кънев, който се отхвърли от битката за лидерския пост в ДСБ, " превъзмогването на институционалната рецесия минава през оставката/отстраняването на настоящия Главен прокурор и сериозна смяна в цялата система за неговия избор, пълномощия, надзор ".

Отстраняването на основния прокурор в този случай още веднъж се връща в ръцете на Висшия правосъден съвет, а видни адвокати по-рано през днешния ден към този момент показаха подозрение, че органът, който е избрал на поста Иван Гешев, в този момент ще ревизира решението си тогава.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР