От декември 2018 г. потребителите в Европа ще могат да

...
От декември 2018 г. потребителите в Европа ще могат да
Коментари Харесай

Край на геоблокирането - какво значи това

От декември 2018 година потребителите в Европа ще могат да пазарят онлайн от всяка страна в Европейския съюз, без значение от това къде се намират сега. Търговците пък ще могат да оферират техните артикули и услуги на всеки от 500-те милиона жители на съюза.

Това ще бъде допустимо с помощта на подписания по-рано тази седмица правилник, който поставя завършек на блокирането на географски принцип – практиката на потребителите да бъде отказван достъп до артикули и услуги поради това от кое място произлизат или къде се намират сега. Регламентът беше подписан министъра за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Какво е геоблокирането

Геоблокирането е дискриминационна процедура, която не разрешава на онлайн клиентите да получават достъп до артикули или услуги и да ги купуват от уеб страница, открит в друга страна членка. С новото законодателство се улеснява електронната търговия като се заобикаля дискриминирането, учредена на поданство, място на престояване или място на определяне на клиентите.

Какво засягат новите правила

С тях ще се отстрани дискриминирането на клиенти и сдружения от позиция на достъпа до цени и изискванията на продажба или заплащане при пазаруването на артикули и услуги в друга страна от Европейски Съюз.

Регламентът не визира услугите, чиято съществена характерност е даването на достъп и право на прилагане на предпазено с авторско право наличие, или продажбата на предпазени с авторско право творби в нематериална форма, да вземем за пример услуги за онлайн лъчение на музика, електронни книги, онлайн игри и програмен продукт.

Други услуги като финансовите, аудиовизуалните, транспортните, здравните и обществените услуги също не са включени в регламента в сходство с директивата за услугите.

Равен достъп

В три случая търговците няма да могат да дискриминират клиентите във връзка с общите условия, в това число цените. Това са случаите, когато търговецът:

- продава артикули, доставяни в страна членка, в която той предлага доставка, или получавани на място, контрактувано с клиента;

- предлага доставяни по електронен път услуги, да вземем за пример компютърни услуги " в облак ", услуги по запазване на данни, хостинг на уеб страници и даване на електронни защитни стени (firewall);

- дава услуги, които се получават от клиента в страната, в която търговецът прави активност, да вземем за пример хотелско настаняване, спортни събития, отдаване на коли чартърен или продажба на билети за музикални фестивали или увеселителни паркове.

За разлика от ценовата дискриминация, ценовата диференциация няма да бъде неразрешена. Това значи, че търговците ще могат да оферират разнообразни общи условия, в това число разнообразни цени, и да се насочват към избрани групи клиенти на избрани територии. Освен това, те няма да са задължени да доставят артикули на клиенти отвън страната членка, до която оферират доставка.

Платежни интервенции

Необоснованата дискриминация на клиенти във връзка с платежните средства ще бъде неразрешена. Затова търговците няма да могат да ползват за клиентите разнообразни условия на заплащане по аргументи, свързани с тяхното поданство, място на престояване или на определяне.

Електронна търговия

Търговците няма да могат да блокират или лимитират достъпа до своите уеб сайтове по аргументи, свързани с поданство или място на престояване на потребителите.
Когато това се случи или търговецът пренасочва клиенти към друга версия на уеб страницата си, той ще би трябвало да ясно да обоснове дейностите си.

Регламентът, който ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз преди края на март 2018 година, ще влезе в действие девет месеца след публикуването.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР