Палестинците и Израел се различават по отношение на значението на новия саудитски пратеник

...
От Дан УилямсЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Израел изключи в неделя евентуална
Коментари Харесай

От Дан Уилямс

ЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Израел изключи в неделя евентуална физическа мисия в Ерусалим за първия саудитски пратеник за палестинците , въпреки че смятат назначаването му за одобрение на тяхната цел за държава, която ще включва част от града като своя столица.

Посланикът на Саудитска Арабия в Йордания Найеф Ал-Судайри в събота разшири акредитивните си писма, за да включи не- постоянен пратеник за палестинците. В публикация в социалните медии от посолството му се казва, че „генерален консул в Йерусалим“ също е сред задълженията на Ал Судайри.

Този ход дойде, след като Вашингтон заяви, че има известен напредък в усилията му да посредничи при изковаването на официални отношения между Израел и Саудитска Арабия - които преди това изключваха такъв пакт, докато целите на палестинската държавност не бъдат разгледани.

Давайки знак, че се чувстват отстранени от засилените непреки преговори, палестинците изразиха надежда по-рано този месец че Рияд ще чуе притесненията им и ще се координира с тях.

Те звучаха по-оптимистично след назначаването на Ал-Судайри.

„Какво означава също да се каже (той е) „консул- генерал в Ерусалим"? Това означава продължаване на позициите на Саудитска Арабия", каза палестинският посланик в Рияд Басам Ал-Ага. „отхвърляне“ на признаването от САЩ през 2017 г. на Ерусалим като столица на Израел.

Палестинците искат държава в територии, заловени от Израел във война от 1967 г., с Източен Йерусалим като тяхна столица. Спонсорираните от САЩ преговори с Израел за постигане на това бяха в застой преди повече от десетилетие.

Сред препятствията бяха израелското заселване на окупирани земи и враждата между подкрепяните от Запада палестински власти и въоръжените ислямисти от Хамас, които отхвърлят съвместното съществуване с Израел .

Друга пречка е Ерусалим, който Израел смята за своя неделима столица - статут, който не е широко признат в чужбина. Израелските власти забраняват палестинската дипломация в града.

Ал Судаири връчи акредитивните си писма на палестинската мисия в Аман, като посочи, че йорданската столица ще остане негова база.

„Това (Ал- Sudairi) може да бъде делегат, който ще се срещне с представители на Палестинската автономия“, каза израелският външен министър Ели Коен пред радиостанция 103 FM в Тел Авив.

„Ще има ли официален представител физически в Йерусалим? Това ние няма да позволи."

Твърдодясното правителство на Израел омаловажава всяка перспектива да даде значителна земя на палестинците като част от потенциалното споразумение за нормализиране със Саудитска Арабия.

"Какво стои зад това развитие (назначаването на Ал-Судайри) е, че на фона на напредъка в преговорите на САЩ със Саудитска Арабия и Израел, саудитците искат да предадат съобщение на палестинците, че не са ги забравили“, каза Коен.< /p>

(Допълнителен доклад от Nidal al-Mughrabi Написано от Дан Уилямс Редактиране от Бернадет Баум и Франсис Кери)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР