От дълго време слънчевите панели се позиционират като екологична енергийна

...
От дълго време слънчевите панели се позиционират като екологична енергийна
Коментари Харесай

Измамиха ли ни? Слънчевите панели произвеждали 5 пъти повече въглероден диоксид

От дълго време слънчевите панели се нареждат като екологична енергийна опция. Сега обаче италиански откривател сподели, че те в действителност не са толкоз положителни, колкото се смяташе до момента.

Ученият направи известието, откакто откри, че институциите от базата данни по света, употребявани за пресмятане на прогнозите за световния въглероден отпечатък, не включват излъчвания от Китай. В същото време тази страна създава към 80% от слънчевите панели в света.

Доказателствата сочат, че Китай употребява електроцентрали, изгарящи въглища, в производството си. Това в действителност оказа помощ за понижаване на цената на технологията за други страни, само че също по този начин доста усили въглеродните излъчвания.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) твърди, че излъчванията от слънчевата фотоволтаична (PV) промишленост са 48g CO2/kWh. Но има едно нещо - тези данни не вземат поради данните на Китай. Новият разбор демонстрира, че в реалност тази стойност е по-близо до 170 и 250 g CO2/kWh, което е 62,5% от излъчванията на CO2 спрямо производството на електрическа енергия от природен газ, пише Daily Mail.

Още през 2021 година откривателят от Центъра за интернационалните проучвания на климата в Осло, Роби Андрю, съобщи, че „ в случай че Китай нямаше достъп до въглища, слънчевата сила нямаше да е толкоз евтина през днешния ден “.

Имайте поради, че множеството слънчеви кафези са формирани от силициеви полупроводници, стъкло и метали (сребро, мед, индий и телур). Някои от тях обаче включват и акумулаторна батерия, която употребява литий. Изследователите знаят, че събирането на стъкло и силиций не оказва въздействие върху околната среда, което не може да се каже за добива на метали. Последното води до излъчвания на парникови газове, замърсяване на почвата, водата и въздуха.

Асоциацията на промишленостите за слънчева сила (SEIA) възнамерява да трансферира една трета от цялата сила, създадена в Съединените щати, към слънчева сила до 2030 г. Това ще докара до повече от милиард слънчеви панели, разпръснати из Щатите, множеството от които ще бъдат създадени в Китай.

Преди две години италианският откривател Енрико Мариутим откри несъответствия в базата данни. Ученият отбелязва, че е проучил базата данни и броя на употребяваните фотоволтаични системи във връзка с суровините и по-късно е погледнал въглеродния отпечатък - „ изглеждаше прекомерно дребен “.

През 2022 година учени от Националната лаборатория за възобновима сила в Колорадо организираха изследване. Резултатите от него демонстрират, че излъчванията на модул, създаден в Китай, са два пъти по-високи за модули, направени от бистър силиций, в сравнение с да вземем за пример в Съединените щати. Ако приказваме за тънкослойни модули от кадмиев телурид, тази цифра е даже 4 пъти по-висока.

По-късно Институтът за купувачи на чиста сила излезе с изказване, предупреждаващо за господството на Китай във фотоволтаичната промишленост. Проучванията демонстрират, че в случай че страната продължи да увеличава производството на слънчева сила, още до 2040 година въглеродните излъчвания в света ще се усилят с 18 милиарда тона и този растеж ще бъде обвързван с фотоволтаичната промишленост.

В същото време Международната организация по енергетика споделя, че до 2025 година светът евентуално ще разчита напълно на Китай да доставя основни градивни детайли за производството на слънчеви панели. Обърнете внимание, че Съединени американски щати, Япония и Германия в миналото преобладаваха в промишлеността, само че наредбите за въглищата изместиха три електроцентрали, позволявайки на Китай, който не се придържа към това предписание, да заеме първо място.

Според Мариути главният проблем е, че светът не бърза да признае „ преместването на промишлеността в Китай “. Проучванията демонстрират, че страната е набирала скорост в промишлеността до към 2016 година, само че събирачите на данни са можели да употребяват единствено оценки и модели на излъчванията, като подценяват съответни цифри.

Изследователят отбелязва, че през 2014 година учените са пресметнали въглеродния интензитет на фотоволтаичната сила, като че ли панелите са създадени в нисковъглеродна Европа. Тези отчети обаче доста отстъпват на това, което се случва в реалност. Ученият счита, че ненадеждността на данните се дължи на обстоятелството, че те не вземат поради извличането на силиций, токсичните боклуци от панелите, както и резултата на албедото, когато мощно отразяващите свойства на тъмните слънчеви панели увеличение на парниковия резултат.

Изследователите имат вяра, че първите два фактора сами по себе си могат в действителност да утроят " интервала на погашение " на панелите, времето, належащо им да станат въглеродно неутрални след инсталирането.

Обърнете внимание, че заключенията на Мариути бяха подложени на критика от сътрудници. Например, водещият откривател на излъчванията от възобновими технологии в университета Оксфорд Брукс, доктор Марко Раугай, допусна, че има несъответствия в откритията на Мариути. Например, откривателят отбелязва, че по-голямата част от света през днешния ден употребява китайски панели, само че резултатите от въглеродните излъчвания към момента са по-малко от прогнозите на учения.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР