От четвъртък на обяд САЩ ще наложат 25% вносни мита

...
От четвъртък на обяд САЩ ще наложат 25% вносни мита
Коментари Харесай

Търговската война САЩ-Китай обхваща стоки за 100 млрд. долара

От четвъртък на обяд Съединени американски щати ще наложат 25% вносни мита на спомагателни 16 милиарда $ за китайски артикули. Така общата стойност на изгубените в комерсиалната война средства ще доближи към 50 милиарда $ в търговията за година.
Китай реагира „ око за око “, довеждайки общата стойност на засегнатите артикули до 100 милиарда $. Това е една седма от общата годишна търговия сред Съединени американски щати и Китай, написа БГНЕС.
Администрацията на Тръмп твърди, че нападателната позиция е ориентирана към натиска на Пекин да промени политиките, които разрешават и предизвикват кражбата на американската технология и незаслужено подбиват американските производители.
Тарифите са ориентирани към китайски артикули - като елементи за самолети и компютърни твърди дискове – от които, твърди Вашингтон, Пекин се е възползва посредством нелоялни търговски практики.
Китай пък от своя страна упрекна Съединени американски щати, че са почнали " най-голямата комерсиална война в икономическата история ".
Компютрите, електрониката и машините са измежду най-силно засегнатите, в това число 1,1 милиарда $ импорт на компютърни процесори и същото количество електрически машини.
Следващата по-голяма жертва са 700 милиона $ в интегрални схеми, 500 милиона $ в слънчеви кафези и 400 милиона $ в компютърна памет.
Също по този начин в наказателния лист са доилни машини за млечни крави, инкубатори за пилета, устройства за запис на полетите, рентгенови тръби, булдозери и дъгови лампи, както и мотоциклети и мотопеди.
Докато взетите на прицел първи пет продукта от Китай са общо за към 9 милиарда $, има десетки артикули, които през последните две години не са виждали никакъв импорт - или доста дребни количества.
По подигравка на ориста, стоките, към които Съединени американски щати са насочили отмъщението си, са най-вече междинни артикули, създадени в Китай от мултинационални компании, внасяни от основани в Съединени американски щати производители и не засягат китайски компании, сочи разбор на икономистите.
Икономистите от института за интернационална стопанска система Питърсън настояват, че съвсем всички американски мита, налагани на Китай досега, са за междинни артикули и главно съоръжение, нужни на американската промишленост.
Досега Китай отмъщаваше $ за $, което засегна селскостопански артикули и коли през юли, с нови налози върху петрола от Съединени американски щати и още коли, които ще дойдат в четвъртък.
Най-болезнено може би е митото за американската соя, защото това пречи на основен експортен пазар за американските фермери, които през предходната година са изпратили в Китай от този артикул за 14 милиарда $.
Китай даде обещание да нападна 650 разнообразни американски износни позиции, в това число хибридни електрически и офроуд коли, самосвали, асфалт, машини за магнитно-резонанса томография и мотоциклети.
Списъкът включва също говеждо месо, свинско месо, доста типове риба и десетки плодове и ядки.
Цената на емблематичните „ Харли Дейвидсън “ ще се вдигне най-малко с 20%, споделя представител на магазина в Пекин.
50-те милиарда $ артикули, подлежащи на мита, са единствено първият кръг. Службата на американския търговски представител търси 25% мита върху артикули за още 200 милиарда $, като тази седмица се организират чувания. Тези ограничения могат да влязат в действие още през идващия месец.
И защото Китай даде обещание да продължи да отвръща, Тръмп заплашва да вземе на мушката стоките за всичките 500 милиарда $, внасяни от Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР