От четирите парламентарно представени формации само от Възраждане са дали

...
От четирите парламентарно представени формации само от Възраждане са дали
Коментари Харесай

Радев и третият мандат. Какво се случи и какво ни очаква?

От четирите парламентарно показани обединения единствено от " Възраждане " са дали предварителна поръчка, че ще предложат кабинет, въпреки и сами да разясняват, че не чакат той да бъде подсилен. От Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са безапелационни, че биха върнали мандата.

Докато първият и вторият мандат се връчват на първата и втората по огромни парламентарни групи в Народното събрание, третият мандат отива при група, определена от президента. В последните години, при всеки разпад на парламентарно болшинство и надлежно кабинет, президентът Радев е връчвал мандат на Българска социалистическа партия. Очакванията са и в този момент това да се повтори, а те да върнат мандата.

 

Според конституцията за връчването на третия мандат има разнообразни правила. Държавният глава има 7 дни да връчи третия мандат, откакто вторият към този момент е върнат. Третата директория се дава в ръцете на ръководител на парламентарна група, а не на претендент за министър председател.

 

След като по всяка възможност третият мандат бъде върнат несбъднат, отиваме на избори. Това ще се случи обаче в изискванията на нова Конституция, при която Парламентът ще продължи да работи по време на служебното държавно управление. Самото служебно държавно управление пък може да бъде ръководено от министър-председател, назначен от президента - ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. По тази линия президентът към този момент уточни, че може да има конституционна рецесия.

 

Заместник-обмудсмана към този момент подаде оставка, което значи, че изборът се стеснява. Председателят на Народното събрание в оставка е Росен Желязков от ГЕРБ- СДС; шеф на Българска национална банка е Димитър Радев; подуправители на Българска национална банка са Андрей Гюров, някогашен народен представител от ПП-ДБ, Петър Чобанов, някогашен народен представител от Движение за права и свободи и Радослав Миленков; ръководител на Сметната палата е Димитър Главчев, някогашен народен представител от ГЕРБ; заместник-председатели на Сметната палата са Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, а омбудсман на Република България е проф. доктор Диана Ковачева.

 

Изборите за Народно заседание е допустимо да бъдат на една дата - 9 юни. За това приказват към този момент както, по този начин и политици като.

Вчера Радев връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”. Папката одобри препоръчаният за министър председател акад. Николай Денков,.

 

" Аз ще върна мандата несбъднат, тъй като в Народното събрание няма поддръжка нито за управническата стратегия, която приехме дружно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за промените, които бяха в основата на сформирането на това ръководство. Коалицията, която към този момент е ГЕРБ-ДПС, желае избори. Правейки обзор на преговорния развой, нямаме подозрения, че той беше извършен проформа с ясното схващане, че страната би трябвало да бъде изпратена на избори ", уточни акад. Денков. 

 

" За мое голямо страдание първият мандат беше провален, тъй като сътрудниците от ГЕРБ-СДС не си съблюдаваха ангажимента ”, разяснява съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

" Не се изненадвайте, в случай че получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода ", обърна се Радев към ПП-ДБ, а Кирил Петков насочи молба към него - европейските и парламентарните избори да бъдат две в едно. Радев заплаши и с конституционна рецесия поради орязаните му компетенции в избора на длъжностен министър председател.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР